Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Avocatul Igor Popa și-a recăpătat…

Avocatul Igor Popa și-a recăpătat licența. Reacția avocatului

Comisia de etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) i-a înapoiat licența avocatului Igor Popa. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către avocat.

Astfel, Igor Popa susține că, în luna decembrie, Comisia de etică și disciplină „a încălcat legislația și a adoptat o decizie ilegală”. 

„În cadrul discuţiilor televizate eu am acţionat în calitate de cetăţean al R. Moldova care a denunţat organelor de urmărire penală, cât și a societăţii în întregime abuzurile și crimele săvârșite de către Vlad Filat, care au avut un impact de lungă durată asupra ţării. Mai mult ca atât, orice avocat beneficiază de dreptul la libertatea de exprimare, de care m-am prevalat pentru a informa publicul despre abuzurile comise de clasa politică din R. Moldova. Cu privire la presupusa divulgare a secretului profesional, declaraţiile subsemnatului s-au referit la aspecte care nu au fost încredinţate de către Vlad Filat, dar au fost cunoscute de către subsemnatul de la terţe persoane, după rezilierea Contractului de asistenţă juridică (rezilierea a operat din 12 iulie 2018). Prin urmare, informaţia divulgată nu constituie un secret profesional în modul în care este stabilit în art. 58 din Statutul profesiei de avocat.


În subsidiar, consider că declaraţiile emise se încadrează în excepţia prevăzută de la art. 58 (2) din Statut, „se exceptează însă cazurile în care avocatul este urmărit disciplinar sau când există o contestaţie privind onorariile convenite, exclusiv pentru necesităţi stricte de apărare a sa”. Or, în fapt, Vlad Filat a contestat onorariile datorate biroului „Popa și Asociaţii” și implicit subsemnatului prin faptul că a ignorat notificările și tentativele de soluţionare amiabilă a acestei neînţelegeri”, a spus Popa pentru ZdG.

În luna decembrie a anului 2020, Comisia de etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența avocatului Igor Popa.

Avocatul a calificat atunci decizia comisiei drept „ilegală” și susținea că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Igor Popa, fostul avocat al fostului premier Vlad Filat, a făcut în luna septembrie anului trecut, în cadrul unei emisiuni, mai multe declarații cu privire la perioada de detenție a fostului său client.

Popa a declarat că Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat țin până în ziua de astăzi legătura și vorbesc la telefon. Totodată, Popa mai susține că Plahotniuc, ar fi avut grijă ca Filat să petreacă cu prietenii săi, în timp ce se afla în detenție și să primească cadouri de sărbători în schimbul tăcerii. 

Popa a dat publicării mai multe scrisori pe care le-a primit de la Filat în timp ce actualul lider al PLDM se afla în detenție.

În luna octombrie 2020 Comisia pentru etica și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) a decis să inițieze procedura disciplinară pe numele avocatului Igor Popa, fostul apărător al actualului lider al PLDM, Vlad Filat, după afirmațiile făcute de Popa în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, unde a dezvăluit mai multe detalii din perioada în care îl apăra pe Filat.

La 29 septembrie Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UAM) a anunțat că a fost sesizată de Vlad Filat urmare a aparițiilor publice ale fostului său avocat Igor Popa.