Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Igor Popa, fost…

Reacția lui Igor Popa, fost apărător al lui Vlad Filat, după ce a rămas fără licență de avocat

Comisia de etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența avocatului Igor Popa. Decizia ar fi fost luată luni, 7 decembrie, iar deocamdată hotărârea motivată nu a fost publicată. Informația a fost confirmată de către președintele Comisiei de etică și disciplină, Mihail Gafton pentru bizlaw.md.

Într-o postare făcută pe Facebook, Igor Popa a calificat decizia Comisiei de etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova drept „ilegală” și susține că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Astăzi, 07 decembrie 2020, Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Republica Moldova a adoptat o Hotărâre ilegală de retragere a licenței mele de Avocat. Comisia pentru Etică și Disciplină nu este instanța adevărului și m-am convins personal.Membrii Comisiei care au votat aceasta hotărâre au sfidat nu doar garanțiile procedurale, dar și valorile unui stat de drept.Urmează să-mi găsesc dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Consider, că este de datoria noastră, a tuturor celor care activează în domeniul Dreptului să facem distincție între secretul profesional, libertatea de exprimare și obligațiile avocatului”, a scris Igor Popa pe Facebook.

Igor Popa, fostul avocat al fostului premier Vlad Filat, a făcut miercuri seara, 23 septembrie, în cadrul unei emisiuni, mai multe declarații cu privire la perioada de detenție a fostului său client.

Popa a declarat că Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat țin până în ziua de astăzi legătura și vorbesc la telefon. Totodată, Popa mai susține că Plahotniuc, ar fi avut grijă ca Filat să petreacă cu prietenii săi, în timp ce se afla în detenție, și să primească cadouri de sărbători în schimbul tăcerii. 

Popa a dat publicării mai multe scrisori pe care le-a primit de la Filat în timp ce actualul lider al PLDM se afla în detenție.

Pe 29 septembrie Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UAM) a anunțat că a fost sesizată de Vlad Filat urmare a aparițiilor publice ale fostului său avocat Igor Popa.

În luna octombrie 2020 Comisia pentru etica și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) a decis să inițieze procedura disciplinară pe numele avocatului Igor Popa, fostul apărător al actualului lider al PLDM, Vlad Filat, după afirmațiile făcute de Popa în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, unde a dezvăluit mai multe detalii din perioada în care îl apăra pe Filat.