Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile sanitare din R. Moldova…

Autoritățile sanitare din R. Moldova susțin că indicele de contagiozitate a crescut: există riscul sporirii numărului persoanelor infectate cu COVID-19

ZdG Institutul de Medicină Urgentă

Autoritățile sanitare susțin că indicele de contagiozitate în R. Moldova a crescut în ultima perioadă și există riscul sporirii numărului persoanelor infectate.

„Situația epidemiologică în R. Moldova în ultima săptămână este cu dinamică negativă. A crescut numărul total de cazuri, peste 20 %. Totodată, a crescut peste 8% numărul cazurilor de decese. Indicele de contagiozitate a crescut până la 1,05 ceea ce înseamnă că noi avem un risc, un pericol substanțial de creștere a numărului pacienților infectați”, a declarat în cadrul ședinței Guvernului secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Igor Curov.

Potrivit lui Igor Curov, în ultima săptămână, în R.Moldova au fost înregistrate 28 de cazuri de import, majoritatea din Federația Rusă – 13 cazuri, iar alte patru din Marea Britanie.

Timp de patru luni, din martie și până în luna iulie, s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu ambele doze 9 la sută din numărul populației generale din R. Moldova, iar 14 la sută au o singură doză administrată,

„Cifra de puțin peste 14 %, imunizare la nivel național este una insuficientă, reieșind din faptul că imunizarea la nivel național a început pe 2 martie. Mă așteptam ca această cifră să fie una mult mai mare la data de azi. Reticența din partea populației nu are explicații. Vă rog, vaccinați-vă. Asta e singura soluție existentă pentru a depăși pandemia, a menționat în cadrul ședinței Guvernului prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

Din totalul de 1.248.090 doze de vaccin recepționate de R.Moldova au fost utilizate 803 049 doze, susțin autoritățile.