Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația Obștească „Părinți Solidari” a…

Asociația Obștească „Părinți Solidari” a lansat o petiție online: „Cerem școală în regim normal”

Membrii Asociației Obștești (AO) „Părinți Solidari” au lansat o petiție online adresată prim-ministrei, Natalia Gavrilița, ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, dar și directorului interimar al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, prin care solicită revizuirea hotărârii adoptate de Comisia Națională Extraordinară Pentru Sănătate Publică (CNESP), pe 23 august, în special, prevederea care stipulează păstrarea distanței de 1 m între elevi pentru a asigura posibilitatea prezenței fizice la orele de clasă, în regim obișnuit a tuturor elevilor.

Totodată, semnatarii petiției solicită ca la adoptarea următoarelor decizii ale CNESP să se țină cont de complexitatea situației și să fie recomandate măsuri și identificate soluții, care să nu creeze riscuri suplimentare pentru sănătatea, viitorul și bunăstarea elevilor, dar și să asigure tuturor copiilor accesul la educație de calitate, iar părinților – posibilitatea de a merge la muncă.


Până la publicarea acestui articol, petiția a fost semnată de 307 de persoane.

„Noi, părinți ai elevilor din instituțiile de învățământ din R. Moldova, semnatari ai prezentei petiții, ne exprimăm profunda nemulțumire față de faptul că și în acest an școlar, accesul elevilor la studii de calitate este limitat considerabil, ca urmare a adoptării măsurilor de prevenire și protecție în instituțiile de învățământ, în contextul epidemiologic al COVID-19, parte a Hotărârii nr. 60 din 23 august 2021 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică”, susțin autorii petiției.

Potrivit acestora, actualele măsuri adoptate de autorități ar favoriza apariția și dezvoltarea mai multor probleme sociale, economice și educaționale.

„Măsurile vor avea următoarele consecințe:

      ●       încălcarea dreptului copiilor la educație de calitate, în special, în contextul, în care procesul de educație online sau mixt nu asigură rezultatele scontate/planificate;

      ●       încălcarea dreptului copiilor la siguranță și asigurarea acestora cu mediu protector, pe durata orelor online sau în contextul programului redus, aflându-se în aceste perioade fără supravegherea unui adult;

      ●       încălcarea dreptului la sănătate prin neglijarea normelor sanitare și aflarea elevilor pentru perioade îndelungate în fața ecranelor calculatoarelor sau telefoanelor. În acest context, menționăm că după 1,5 ani de proces educațional modificat, cu elemente predominate de studii online/la distanță, nu a fost evaluat impactul acestuia asupra sănătății mintale, psiho-emoționale și fizice a elevilor (miopii, scolioze, turbulențe de somn, nervozitate, pierderea motivației pentru studii etc.);

      ●       discriminarea elevilor din motivul inegalității accesului acestora la studii în clasă, la tehnică de calcul, la internet, la spațiul de studiu. Astfel, copii din medii vulnerabile sunt lipsiți de acces la studii, fapt care favorizează abandonul școlar, expunerea către pericole sociale, delăsarea pedagogică etc;

      ●       încălcarea dreptului la muncă a părinților școlarului mic (clasele primare), deoarece părinții sunt nevoiți să asiste copilul în tot procesul educațional:  să asigure conectarea la lecțiile online, să remedieze problemele tehnice și de reconectare, să ducă și să aducă copilul de la școală, să preia rolul pedagogului pentru a asigura însușirea întregului material. Astfel, părinții sunt puși în situația de a alege între un loc de muncă stabil și asistarea copilului în procesul educațional realizat în format mixt sau cu durată prescurtată a orelor.

În rezultat, concluzionăm că acțiunile și măsurile propuse de autorități în Hotărârea CNESP nr. 60 din 23 august 2021, vor crea sau vor acutiza alte probleme sociale cu impact major: limitarea accesului elevilor la studii de calitate, apariția altor probleme de sănătate, scăderea veniturilor pentru familiile cu școlari mici, șomajul (în special în rândul femeilor), expunerea copiilor la conținut web necontrolat, abandonul școlar, creșterea riscurilor pentru sănătatea și viața copiiilor lăsați fără supraveghere, ruperea sau neformarea relațiilor sociale cu colegii etc.

Luând în calcul toate cele menționate, și cu considerația îndemnului UNICEF către Guverne de a relua cât mai curând procesul educațional în clase, pentru a nu admite transformarea actualei crize educaționale într-un dezastru în domeniul educației.

Solicităm revizuirea măsurilor propuse în Anexa Hotărârii CNESP nr. 60 din 23 august 2021, în special a cerinței de păstrare a distanței de 1m între elevi, astfel ca acestea să asigure posibilitatea prezenței fizice la orele de clasă, în regim obișnuit a tuturor elevilor (condițiile de studii de până la pandemie);

Solicităm ca la adoptarea ulterioarelor decizii a CNESP să se țină cont de complexitatea situației și să fie recomandate măsuri și identificate soluții, care să nu creeze riscuri suplimentare pentru sănătatea, viitorul și bunăstarea elevilor, dar să asigure tuturor copiilor accesul la educație de calitate, iar părinților posibilitatea de a merge la muncă”, se arată în petiție.

Petiția poate fi accesată aici.

Reprezentanții AO „Părinți Solidari” anunță că vor organiza în fața Guvernului, pe 1 septembrie, începând cu ora 13:00, o acțiune de protest, pentru a cere autorităților revizuirea măsurilor restrictive „astfel ca elevii să poată reveni la procesul de studii în clase, în regim normal, fără alternarea cu ore online/ la distanță”.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022.

Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educațional în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 1 octombrie 2021.