Principală  —  IMPORTANTE   —   După schimbul de replici dintre…

După schimbul de replici dintre primarul Capitalei și ministra Sănătății, edilul vine cu un anunț

ceban/nemerenco

La Chișinău, continuă disputa dintre Primărie și Ministerul Sănătății pe subiectul gestionării situației pandemice.

După schimbul de replici dintre primarul Chișinăului și ministra Sănătății, cu privire la decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), prin care cadrele didactice nevaccinate, sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, la fiecare 14 zile, din cont propriu, luni, edilul Capitalei, Ion Ceban, a făcut o nouă postare la acest subiect anunțând că municipalitatea a elaborat „Planul de răspuns și control al sistemului de sănătate din municipiul Chișinău la infecția de coronavirus de tip nou” și le sugerează reprezentanților din Sănătate să preia documentul ca bază la nivel național.


În context, Ceban acuză autoritățile din Sănătate de lipsă de comunicare, arătându-se indignat de faptul că „opiniile la nivel de municipiu nu sunt luate în calcul și nu pot fi racordate deciziile luate la nivel central”.

„Astăzi, suntem gata să facem față, iar medicii pregătiți atât aici, cât și în toate instituțiile medicale din Chișinău. Ce a făcut ministerul și Guvernul de la începutul pandemiei și în ultima perioadă? Ne amenințați cu proteste și chemați oamenii la „covor”? Asta nu e luptă cu pandemia, dar cu propriul popor! (…) Suntem gata să împărtășim experiența și să vedem cum putem acționa împreună, doar că e nevoie de comunicare care nu a existat până în prezent. (…)

Este incorect de a nu lua în calcul opinia noastră și a nu putea fi racordate deciziile luate la nivel central. Oamenii au nevoie de acțiuni gândite în care să se regăsească fiecare.Vaccinarea nu trebuie doar cerută de la oameni, dar promovată și trebuie de explicat de ce este nevoie.În acest sens am efectuat ample campanii de informare dar și maratoane de vaccinare”, a scris Ion Ceban pe pagina lui de Facebook.

Între timp, tot el anunță că municipalitatea a elaborat „Planul de răspuns și control al sistemului de sănătate din municipiul Chișinău la infecția de coronavirus de tip nou” și sugerează ministerului că poate să-l preia pentru a-l implementa la nivel național.

„Municipalitatea a elaborat „Planul de răspuns și control al sistemului de sănătate din municipiul Chișinău la infecția de coronavirus de tip nou”. (…)

Este un plan cu pași și cu răspunsuri concrete în prevenirea și eliminarea riscurilor de îmbolnăvire. Actualizarea Planului se efectuează cu regularitate, conform situației epidemiologice și Hotărârilor CESP Chișinău. Documentul este fundamentat și ghidat de criteriile OMS pentru controlul infecției prin noul coronavirus COVID-19. Acest plan strategic poate fi preluat ca bază la nivel național de către Ministerul Sănătății”, a mai adăugat Ceban.

Planul integral îl găsiți aici.

După ce sâmbătă, 28 august, Ceban declara că decizia CNESP, prin care cadrele didactice sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, la fiecare 14 zile, din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău, iar în replică ministra Ala Nemerenco a anunțat că nicio instituție nu poate anula deciziile CNESP, duminică, 29 august, primarul Chișinăului a anunțat că municipalitatea va aloca trei milioane de lei din fondul municipal pentru testarea profesorilor care nu s-au vaccinat anti-Covid.

Ion Ceban: „Vom aloca trei milioane de lei din fondul municipal pentru Covid, pentru testarea profesorilor din Chișinău”

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.

Cât privește discuțiile care au apărut în spațiul public privind testarea la COVID-19 din cont propriu a personalului didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, se întreabă de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate în contextul în care „plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat”.

„Există foarte multe discuții, comentarii în spațiul public și critici de ce ar trebui ca testele COVID-19 să fie plătite din buzunar. Întrebarea noastră este – de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate? Plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat. Protecția maximă la moment o asigură vaccinarea. Este desigur alegerea fiecăruia să facă acest vaccin sau să nu-l facă, dar trebuie să ne asumăm și niște riscuri și cheltuieli. Statul nu poate să întrețină toate spitalele din aceste bugete, să întrețină absolut toate măsurile de profilaxie, salvarea vieților și în același timp, doar a unor categorii care nu doresc să participe în acest proces unic, care se desfășoară în țară. Hai să întrebăm și alți cetățeni dacă sunt de acord să plătească aceste teste. Este o discuție care ar putea să urmeze”, a declarat Nemerenco.

Și membrii Federației Sindicale a Educației și Științei s-au arătat nemulțumiți față de noile reguli introduse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în legătură cu desfășurarea procesului educațional din R. Moldova. Aceștia au făcut apel către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și către reprezentanții Guvernului să vină cu precizări referitor la măsurile adoptate. În context, membrii Federației Sindicale a Educației și Științei au declarat că angajații din sistemul educațional își exprimă „nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele COVID”.