Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Asociația Forța Fermierilor: „Să fie…

Asociația Forța Fermierilor: „Să fie interzis importul de floarea-soarelui în R. Moldova. În caz contrar, protestele sunt inevitabile”

Sursa foto: TV8

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului „urgent să interzică importul de floarea-soarelui în R. Moldova, cel puțin până la 31 decembrie 2023”. Agricultorii spun că prețul la floarea-soarelui s-a prăbușit, iar cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din țară va importa materia primă din afara țării, în special din Ucraina. Fermierii susțin că, în cazul în care Guvernul nu le va auzi cererea, „protestele sunt inevitabile”.

După discuțiile de la Guvern cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, „Forța Fermierilor” a declarat că „se repetă scenariul cu grâul și orzul”.

„În ultima săptămână, prețurile la floarea-soarelui s-au prăbușit vertiginos, cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent, fermierii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost”, atenționează „Forța Fermierilor”.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, susține că, în urma discuțiilor, au fost constate mai multe „abateri grave” în privința importurilor de floarea-soarelui din Ucraina.

„Înainte ședinței noi am primit informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina nouă vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atât, am fost informați ca întreprindere a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova până la finele anului 2023. Reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședința, nu au infirmat informația respectivă. Imediat după întâlnirea la Minister, Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui”, se arată într-un comunicat al Asociației.