Principală  —  IMPORTANTE   —   APP anunță că va contesta…

APP anunță că va contesta licitația cu privire la terenul pe care este amplasată cariera de piatră concasată din granit din Pervomaisc

Sursa foto: APP

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că va contesta licitația cu privire la terenul pe care este amplasată cariera de piatră concasată din granit din Pervomaisc, Ucraina.

Reprezentanții Agenției susțin că, deși „s-au întreprins mai multe acțiuni de anulare a licitației”, partea ucraineană responsabilă pentru geologie și geodezie a desfășurat totuși licitația.

„Anterior, APP a făcut numeroase demersuri către organele competente ale Ucrainei (Procuratura Generală, Serviciu de Securitate, Ministerul Mediului și Resurse Minerale ale Ucrainei și Agenția de stat de Geologie și Resurse Minerale ale Ucrainei). În plus, a trimis și un reprezentant al APP la Kiev pentru a monitoriza și redresa situația. La licitația de astăzi a fost înregistrată o singură persoană juridică”, anunță reprezentanții instituției.

Responsabilii din cadrul APP susțin că vor contesta în judecată, pe 8 noiembrie, rezultatele licitației „prin reprezentantul APP aflat la fața locului și va întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu permite prejudicierea intereselor statului”.

Ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari a anunțat că, vineri, 5 noiembrie, în Ucraina a avut loc o licitație pentru autorizarea extragerii pietrei concasate din granit din cariera Pervomaisc.

„Azi, în Ucraina, a avut loc așa-zisă licitație pentru autorizarea extragerii pietrei concasate din granit din cariera Pervomaisc. Legal acest drept deține Întreprinderii de Stat din R. Moldova. Doar că grupările criminale ucraino-moldave demult sfidează acest fapt. Cu mai puțin de 300 mii euro compania Мостобуд, care aparține oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus, a primit acces la 28 milioane metri cubi de granit cu valoarea minimală de 3 miliarde de euro, care ar trebui să fie extrase și comercializate mulți ani de întreprinderea moldovenească în beneficiu bugetului R. Moldova”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.

Pe 20 octombrie curent, Procuratura Generală (PG) a anunțat că pe marginea cauzei penale inițiate în februarie 2021, „în cadrul căreia sunt examinate acțiunile pretinse a fi ilegale ale unor factori de decizie din cadrul ÎS „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin prisma săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit din interes material, care în consecință au cauzat daune în proporții deosebit de mari, în valoare de aproximativ 22 164 500 lei, se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA)”. Detalii aici.

Reprezentanții PG susțineau atunci că PA conlucrează cu oficiul procurorului general al Ucrainei pe acest dosar. Nota PG a venit după ce Alexandru Slusari a postat un mesaj pe Facebook în care a solicitat informații de la procuratură cu privire la cauza penală care vizează cariera de piatră concasată din Pervomaisc, regiunea Nicolaev.

Pe 12 februarie 2021, vicepreședinte al Parlamentului pe atunci, Alexandru Slusari, a anunțat că PG a pornit o anchetă penală pe tentativele de deposedare a R. Moldova de proprietățile din Ucraina.