Apelul ONG-urilor după ce poliția a confiscat tirajul ziarului „Cuvântul”

ONG-urile de media cer ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan,  să inițieze o anchetă de serviciu și să dispună de urgență scoaterea sechestrului de pe tirajul ziarului regional independent „Cuvântul”, care a fost confiscat de poliția economică a Inspectoratului de Poliție Rezina în timp ce era transportat de la tipografie la centrul de poștă. Organizațiile nonguvernamentale de media consideră incidentul drept un abuz al organelor de drept.3 800 de exemplare ale ziarului „Cuvântul” au fost sechestrate de Politia locală din Rezina în timp ce erau transportate de ajutorul tipografului, cu mașina personală, la oficiul poștal Șoldănești. Poliția ar fi invocat drept motiv de a confisca publicația lipsa foii de parcurs.

Este o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent care au publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului şi în special ale doamnei Eleonora Graur, preşedinta raionului Rezina şi vicepreşedinta Partidului Democrat

Sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare. Motivul invocat de poliţia din Rezina, şi anume lipsa foii de parcurs a şoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza oraşului Rezina, este unul ilegal şi reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare. Cerem Ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu şi să dispună de urgenţă scoaterea sechestrului pentru ca tirajul ziarului „Cuvântul” să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informaţie.

Cerem sancţionarea persoanelor care au ordonat aplicarea sechestrului şi excluderea unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliţiei. Solicităm primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice”, se arată în apelul semnat de Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Centrul ”Acces-Info” și Centrul Media pentru Tineri.

Publicația săptămânală „Cuvântul” a publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului, inclusiv despre proprietățile președintei raionului Rezina, Eleonora Graur, care este vicepreședintă a Partidului Democrat.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *