Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSA avertizează. Aparatele folosite, în…

ANSA avertizează. Aparatele folosite, în comerț, pentru controlul nitraților din fructe și legume sunt nesigure

Imagine

Inspectorii de la Agenția Natională pentru Siguranța Alimentelor susțin că aparatele folosite, în comerț, pentru masurarea cantitații de nitrați din fructele și legumele expuse pe tarabele de la noi nu pot fi controlate metrologic, astfel că, rezultatele pe care le indică acestea nu sunt veridice și nu pot oferi siguranță consumatorilor.

Potrivit celor de la ANSA, investigaţiile pentru determinarea conţinutului de nitraţi se efectuează doar în laboratoare acreditate, iar prelevările de probă se efectuează doar de persoane instruite și conform metodologiei aprobate.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează consumatorii că limitele maxime admisibile pentru conținutul de nitrați în produse vegetale sunt stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 115 din 08.02.2013 privind controlul nitraţilor în produsele alimentare de origine vegetală.

Anual Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor monitorizează conținutul reziduurilor de pesticide și nitrați în produse alimentare de origine vegetală.

În aceat an, urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați. Până acum au fost prelevate 100 de probe pentru determinarea conținutului de nitrați și 150 probe pentru determinarea conținutului de reziduuri de pesticide.

Acum câteva zile, ANSA a anunțat că au fost prelevate mai multe probe. Atunci, inspectorii au descoperit că în 10 probe de legume concentraţia de nitraţi ar depăși limitele maxime admisibile. În toate probele de dovlecei, în patru probe de varză nouă şi în câte o probă de cartofi noi şi ceapă s-ar fi depistat neconformităţi