ANRE a micșorat tarifele la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, 15 iunie, noi tarife de distribuție și furnizare a energiei electrice. Respectiv, tarifele au fost diminuate, iar consumatorii finali vor plăti mai puțin cu circa 10%, potrivit directorului ANRE, Tudor Copaci. Prețurile vor fi aplicate din 1 iulie 2018.

Întreprinderile grupului Gas Natural Fenosa în Moldova – Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., şi Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L., au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE)  ajustarea, aprobarea şi aplicarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie și a preturilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice, astfel încât tarifele să fie reduse su circa 5,4 %, față de ultima ajustare a tarifelor, din 17 martie 2017.

ANRE susține că a identificat factori obiectivi care duc la majorarea tarifelor: indicele prețului de consum, evoluția salariului minim garantat, investițiile noi, majorarea prețului mediu de import a energiei electrice cu 5,2 la sută, majorarea prețului mediu de procurare a energiei electrice de la producătorii autohtoni, devierile tarifare istorice.

Unul dintre factorii care permit diminuarea tarifelor, afirmă ANRE, reprezintă cotațiile pozitive ale cursului valutar, care presupun o apreciere a leului față de dolarul american.

După ce a analizat solicitările grupului Gas Natural Fenosa în Moldova și factorii care influențează formarea tarifelor, ANRE a aprobat tarife mai mici față de ce actuale cu circa 10%:

  • 134 bani/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);
  • 160 bani/kWh pentru consumatoriii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);
  • 179 bani/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Din 17 martie 2018 și până în prezent, au fost în vigoare următoarele tarife:

  • 199 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV);
  • 182 bani/kWh pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV).

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *