Principală  —  IMPORTANTE   —   Amenințare la adresa securității? Socialistul…

Amenințare la adresa securității? Socialistul Maxim Moroșan anunță că autoritățile române i-au interzis intrarea în țară

Sursa foto: Maxim Moroșan/ Facebook

Socialistul Maxim Moroșan anunță că marți, 9 aprilie, i-a fost interzisă intrarea în România, fiind reținut la punctul de trecere a frontierei Sculeni timp de o oră și jumătate. Interdicția i-ar fi fost impusă de autoritățile române pe motiv că ar reprezenta „o potențială amenințare la adresa securității naționale” a țării.

„(…) Este paradoxal faptul că mi s-a interzis intrarea pe motiv că aș fi reprezentat o presupusă „amenințare la adresa securității naționale a României”, deși a fost pentru prima dată când urma să vizitez această țară. Înainte de asta, nu vizitasem deloc țări europene. În același timp, într-o discuție privată cu niște reprezentanți ai Poliției de Frontieră, ni s-a spus că toată povestea cu interdicția de intrare este una pur politică (…)”, a spus socialistul într-o postare pe Facebook.

ZdG a scris anterior că Maxim Moroșan, care a fost candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți, a locuit timp de aproape 20 de ani în Rusia, unde activa ca „magician” și businessman. În 2020 a revenit în R. Moldova, la Bălți și a înființat Uniunea Antreprenorilor Ruso-Moldoveni, dar și organizația „Я Бельчанин” (Sunt Bălțean, traducere din limba rusă, n.r.), ambele fiind finanțate prin intermediul fundației „IFAVIS” de „hoțul în lege” Grigore Caramalac.

Maxim Moroșan are legături cu mai multe persoane din anturajul lui Grigore Caramalac, inclusiv cu interlopul Gheorghe Nazaruc, considerat omul de încredere al lui Caramalac, vizat în Moldova într-un dosar penal  pentru „participarea la acțiuni de șantaj în proporții deosebit de mari”, dar în care a fost achitat. 

Maxim Moroșan este fondatorul organizației „Я Бельчанин”, dar acesta nu a figurat niciodată drept administrator, în funcție fiind instalate de-a lungul timpului persoane interpuse, actualul director fiind boxerul Dmitri Galagoţ. Sportivul a preluat conducerea în iunie 2022, după ce la funcție a renunțat Mihail Ahremțev, un politician cu viziuni pro-ruse radicale din Bălți, președinte al partidului „Ai noștri”.

116 persoane care urmau să protesteze la București, în cadrul unor manifestații organizate și plătite de oligarhul fugar Ilan Șor, în ziua în care șefa statului Maia Sandu participa la Congresul Partidului Popular European (PPE), au fost sancționate de autoritățile române. Acestea au primit interdicție de intrare în România. ZdG a aflat că interdicția a fost aplicată de către o structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General al Poliției (IGP).