Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agricultorii reiau luni protestele: marșuri…

Agricultorii reiau luni protestele: marșuri cu tehnică agricolă în jurul Guvernului, Parlamentului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, anunțate de organizatori

Sursa: Captură de ecran/ Observatorul de Nord

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor anunță că agricultorii vor relua protestele luni, 19 iunie, de această dată – în Chișinău. Potrivit organizatorilor, o parte din agricultori se vor deplasa spre capitală cu tehnica agricolă, iar fermierii din alte raioane vor ieși la traseele naționale. 

Forța Fermierilor transmite că a depus toate documentele necesare la administrațiile publice locale pentru acțiuni de protest, inclusiv pentru marșuri cu tehnică agricolă în jurul Guvernului, Parlamentului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Sursa: Asociația Forța Fermierilor

„Asociația Forța Fermierilor a convocat azi, 16 iunie, ședința Consiliului. În cadrul întrunirii am constatat că din păcate agricultorii din nou au fost duși în eroare de către autorități. Pe parcursul săptămânii curente negocierile privind modalitatea și mărimea compensațiilor, promise din partea Guvernului, așa și nu au avut loc, chiar dacă organizația noastră era gata pentru discuții și a publicat și valoarea pierderilor producătorilor agricoli la culturile de primă grupă.

Graficul final de pornire din raioane la Chișinău, precum și lista drumurilor, la care se vor amplasa fermierii-protestatari, vor fi comunicate mass-media luni dimineață (…). Cerem scuze de la cetățeni pentru eventualele incomodități la trafic, dar agricultorii, abandonați și mințiți de autoritățile abilitate timp de un an, sunt extrem de revoltați și fermi în apărarea dreptului lor la supraviețuire economică”, se arată în comunicatul emis de Asociația Obștească.

Totodată, Asociația menționează că a fixat mai multe tentative ale unei grupări „politico-criminale” de a adera la mișcarea civică și de a „sustrage dividende politice din protestele fermierilor”.

„Declarăm tranșant că orice încercare de a interveni cu acțiuni politice în manifestațiile agricultorilor va fi curmată din start. Orice provocator politic va fi imediat denunțat poliției. Mizăm la colaborare eficientă cu organele, care asigură ordinea publică, și tradițional suntem absolut deschiși față de presa națională și internațională”, mai notează sursa citată.

Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat marți, 13 iunie, că a făcut calcule aproximative privind pierderile agricultorilor la culturile din primă grupă, care se așteaptă în sezonul agricol 2023. Potrivit Asociației, calculele arată că pierderile vor depăși două miliarde de lei.

După două zile de proteste în mai multe raioane ale R. Moldova, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat vineri, 9 iunie, că pe parcursul săptămânii curente fermierii vor participa la o nouă rundă de negocieri cu prim-ministrul Dorin Recean în legătură cu revendicările agricultorilor, inclusiv alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Miercuri și joi, 7-8 iunie, peste o mie de fermieri și angajați din sectorul agrar au organizat proteste în mai multe localități din R. Moldova. Agricultorii au manifestat la Hâncești, Criuleni, Cahul și Soroca, dar și în alte orașe. Aceștia au cerut de la autorități măsuri de susținere pentru sectorul agricol, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022. În prima zi de protest, fermierii au blocat mai multe trasee naționale, iar în cea de-a doua zi au manifestat în perimetrul posturilor vamale Leușeni și Sculeni.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susține că rămâne deschis pentru a avea „un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, au afirmat reprezentanții MAIA, Guvernul a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.