Principală  —  IMPORTANTE   —   Adresarea unui maistru-silvic către reporterul…

Adresarea unui maistru-silvic către reporterul ZdG, după ce a îndreptat mașina spre acesta: „De ce filmezi? Vrei cineva să-ți dea într-o zi cu un lom (rangă, n.r.) în cap?”

Un maistru-silvic, fiul unui șef de Ocol silvic acuzat de implicare în schemele care lasă pădurile țării fără copaci, a amenințat reporterul ZdG că, „cineva îți va da cu un lom în cap” și l-a intimidat, întreptându-se cu mașina spre acesta.

Acțiunile acestuia au avut loc în timp ce documentam activitatea familiei sale în domeniul afacerilor cu lemn, după ce, un denunț depus la organele de drept de câțiva foști și actuali pădurari deconspiră felul în care se fură lemnul din pădurile amplasate pe teritoriul raionului Hâncești.

Dorin Merzâncu este angajat în calitate de maistru-pădurar în Ocolul Silvic Bujor condus până de curând de tatăl său, Valeriu Merzâncu.

Dorin Merzâncu, fiul lui Valeriu Merzâncu îl îndeamnă pe Andrian Buță să nu discute cu ZdG, folosind cuvinte necenzurate

Auzind începutul discuției cu Andrian Buță, ginerele lui Valeriu Merzâncu, acuzat de o dinastie de pădurari de comiterea mai multor ilegalități, acesta l-a îndemnat pe cumnatul său, folosind cuvinte necenzurate, să nu discute cu noi. Ulterior a urcat în mașină și a pornit, îndreptând automobilul spre reporterul ZdG. 

Dorin Merzâncu în timp ce mergea cu mașina spre reporterul ZdG

Ulterior, Andrian Buță a evitat să ne spună cine este persoana cu care a discutat pe teritoriul unității de prelucrare a lemnului, care a încercat să ne intimideze pentru că „nu ar fi frumos din partea mea. E o persoană din sat”, a spus Buță, evitând să menționeze că era, de fapt, cumnatul său, originar din satul Bujor.

La volanul unui automobil Dacia Duster, Dorin Merzâncu ne-a așteptat la ieșirea din satul Leușeni și ne-a urmărit câțiva kilometri, până spre intersecția care duce spre satul Bujor, acolo unde locuiește familia Merzâncu și unde gestionează o altă unitate de prelucrare a lemnului.

Dorin Merzâncu, maistru-silvic în cadrul Ocolului Silvic Bujor ne-a urmărit peste tot, de la Leușeni până în localitatea Bujor, r. Hâncești

Ne-a urmărit mai apoi și în sat, inclusiv atunci când filmam sediul Ocolului Silvic din localitate și unitatea de prelucrare a lemnului gestionată de familia sa. 

În timp ce încercam să-l găsim pe șeful Ocolului Silvic Bujor, Dorin Merzâncu a oprit în fața instituției și ne-a amenințat: „De ce filmezi? Vrei cineva să-ți dea într-o zi cu un lom (rangă, n.r.) în cap?”.

Dorin Merzâncu a amenințat reporterul ZdG, spunând că, într-o zi, cineva i-ar putea „da cu un lom în cap”

Apoi a plecat, continuând însă să ne urmărească până în momentul în care am părăsit localitatea.

Un denunț depus la organele de drept de câțiva foști și actuali pădurari deconspiră felul în care se fură lemnul din pădurile amplasate pe teritoriul raionului Hâncești. Documentul, analizat și de ZdG, a fost semnat și trimis instituțiilor statului după ce, în decembrie, trecut, o familie de pădurari a dezvăluit public ilegalitățile comise de șeful unui Ocol Silvic din Hâncești. 

În urma acelor acuzații, a fost efectuat un control care a demonstrat că, doar în ultimul an, în doar două cantoane, s-au furat peste 450 de metri cubi de lemn, fiind înregistrat un prejudiciu de aproape 700 de mii de lei. 

La cinci luni și jumătate de la acele dezvăluiri, protagoniștii lor au istorii diferite. Șeful de Ocol acuzat este aproape de a reveni în sistem. El este reprezentat în proces de fiul președintelui instanței care examinează litigiul, avocatul fiind și nașul de cununie al fiicei celui pe care-l reprezintă. Cel care a deconspirat schemele însă nu poate reveni în sistem, chiar dacă șeful Moldsilva i-a promis asta în repetate rânduri, în cadrul unor discuții private. „Eu am să mă ocup de capul lor. O să le sară păduchii de la toți… O să plângă, o să șadă la dubală toți. Toți au să șadă”, promitea șeful Moldsilva.

Citiți articolul integral: VIDEO/ Hoții de păduri (II). Lupta unei dinastii de pădurari cu sistemul și cu relațiile din justiție

Citiți și prima parte a anchetei despre Hoții de păduri.
VIDEO/ Hoții de păduri. Furtul de lemn din pădurile Moldovei, văzut din interiorul sistemului. Convorbiri telefonice, indicații (i)legale, solicitări politice și case de milioane