A început sezonul de vânătoare. Ce specii pot fi vânate și care sunt regulile

Din 18 august până pe 14 octombrie, este deschis sezonul de vânătoare la porumbei și prepelițe. Vânătorii au dreptul să prindă într-o singură zi cel mult 20 de prepeliţe şi până la 15 porumbei, anunță Poliția R. Moldova. 

Începând cu 22 septembrie – până pe 30 decembrie, se admite vânarea gâștelor, rațelor, lișițelor, găinușelor de baltă și limicolelor.

Mistreții vor putea fi vânați începând cu 29 septembrie – până pe 30 decembrie, iepurii de câmp: de la 25 noiembrie – până la 30 decembrie, iar fazanii: de la 6 octombrie – până la 13 ianuarie 2019.

Pentru evitarea unor eventuale incidente cu arma, Poliția R. Moldova recomandă vânătorilor să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc şi regulile de vânătoare:

  • arma poate fi purtată numai de către titularul permisului;
  • posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei
  • să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens;
  • se interzice tragerea cu arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora;
  • se interzice categoric folosirea armelor cu defecte tehnice;
  • în timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă;
  • în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ, iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta;
  • se interzice folosirea cartuşelor cu termen de valabilitate expirat sau degradate, acestea trebuie transmise inspectorului autorizat pentru nimicire;
  • se interzice categoric a împuşca asupra unei ţinte neclare (într-o pădure deasă, pe timp de ceaţă, în amurg, contra soarelui, etc.);
  • nu se admite de împuşcat în direcţia unui zgomot, asemenea împuşcături pot cauza cele mai grave accidente.

Deşi nu are atribuţii directe în domeniul securităţii mediului ambiant, Poliția R. Moldova, conform competenţei, întreprinde măsuri în vederea prevenirii delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracarării braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *