Principală  —  IMPORTANTE   —   „200 de ruble pentru transnistreni,…

„200 de ruble pentru transnistreni, asta e 13 sticle de vodkă”. Mai mulți alegători din stânga Nistrului ar fi primit bani după ce l-au votat pe Dodon

Mai mulți alegători din stânga Nistrului ar fi primit câte 200 de ruble transnistrene, echivalentul a aproximativ 213 lei, după ce l-au votat pe Igor Dodon la funcția de președinte. În cadrul unei investigații, Ziarul de Gardă a constatat că mulți dintre votanții lui Dodon din stânga Nistrului au fost aduși în mod organizat la secțiile de votare, după ce s-au înscris, în prealabil, în liste, inclusiv în primul tur de scrutin.

Un locuitor al orașului Tighina, Dumitru Iancev, a spus pentru ZdG, că după ce oamenii telefonau la un număr de telefon fix, li se luau datele de contact și li se spunea la ce oră să se prezinte duminică, pe o stradă din regiune, pentru a fi duși la vot. În cadrul discuțiilor, acestora li se spunea cu cine trebuie să voteze, iar ulterior, după ce demonstrau că au votat, oamenilor li se ofereau cele 200 de ruble transnistrene. 

„Dimineață am sunat, cum și în primul tur, la nr. de telefon: 3-50-50 și mult timp a fost ocupat, vreo jumătate de oră, dar am răzbătut. Și am zis că sun în privința alegerilor și ea a zis: „da, bine”. Acum nu scriau familiile, dar numele. Numele străzii am spus și din cap i-am spus cinci nume. Ea a scris și am întrebat câți bani dau. Ea a zis că 200. „Lei sau ruble?”, am întrebat. „Ruble, voi doar pentru Dodon votați”, a spus Dumitru Iancev.

Iancev a mai spus că a aflat de la vecini că oamenii ar fi primit banii după ce și-au exprimat votul pentru Igor Dodon.

 „Eu nu m-am dus, pentru că eu sunt membru de Comisie la Varnița, dar i-am spus vecinului. I-am zis: „Băi, Vanea, du-te acum unde troleibuzul nr.3 se oprește, du-te și ia 200 de lei că am scris numele Vanea”. El s-a dus, peste o oră m-a sunat și zice că: „Gata, am primit 200 de lei”. El votase. L-a luat mașina la ora 4, l-au dus. 200 de ruble pentru transnistreni, asta e 13 sticle de vodkă, iată ei hotărau viitorul Moldovei”, a menționat bărbatul.

La secțiile de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, în cadrul scrutinului prezidențial au votat nu mai puțin de 31 de mii de persoane. Igor Dodon a obținut 85 % din voturi.

De menționat că, în ziua alegerilor, pe mai multe canale de telegram afiliate socialiștilor au apărut clipuri video în care se face referire la faptul că votanții din diasporă ar fi fost aduși organizat, iar unora chiar li s-ar fi plătit pentru a o vota pe Maia Sandu.

Tot în ziua alegerilor, pe aceleași canale de telegram, a apărut un clip video despre care se spunea că a fost filmat în regiunea transnistreană și în care șoferul unui microbuz le spune pasagerilor s-o voteze pe Maia Sandu, după care le transmite bani. Toate aceste clipuri video au fost preluate de mass-media afiliată socialiștilor. 

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a acumulat cele mai multe voturi în cadrul scrutinului  prezidențial din 15 septembrie, depășind recordul stabilit de Petru Lucinschi în 1996. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.

La 15 noiembrie, în turul doi de scrutin prezidențial, diaspora a înregistrat cel mai mare număr de voturi exprimat vreodată la alegerile din R. Moldova. Un număr de 262.103 de cetățeni moldoveni și-au ales președintele la secții de votare deschise în străinătate.