Principală  —  Ştiri  —  Social   —   15 angajamente ale ministrei Sănătății,…

15 angajamente ale ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru 2018: „Cetățenii ne-au oferit încredere”

Circa 2 600 de copii rămași fără ocrotire părintească și plasați în servicii de tip familial sau comunitar vor beneficia de indemnizații zilnice, peste 27 de mii de persoane cu dizabilități vor primi alocații majorate cu 20%, în nordul țării va fi construit un spital regional care va oferi servicii medicale calitative, iar lista de așteptare pentru intervențiile de cataractă și endoprotezare va fi redusă. Sunt câteva dintre prioritățile pentru 2018 enunțate astăzi, 30 ianuarie de Svetlana Cebotari, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale într-o conferință de presă. Noua ministră, desemnată de alianța de guvernare condusă de PDM, a declarat că este sigură că angajamentele ambițioase vor fi realizate, pentru a justifica încrederea care a fost oferită echipei Ministerului de către cetățeni.

Principalele priorități enunțate de noua conducere a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:

  1. În 2018, susține noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, circa 2 600 de copii rămași fără ocrotire părintească și plasați în servicii de tip familial sau comunitar vor primi indemnizații zilnice de câte 10 lei, câte o sută de lei la ziua de naștere și câte 70 de lei pentru patru sărbători. În acest sens, afirmă ministra, au fost alocați peste zece milioane de lei. Un proiect de guvern în acest sens a fost elaborat și promovat de fosta ministră Stela Grigoraș, iar în scurt timp urmează a fi propus pentru aprobare în ședința Guvernului. În prezent, doar copii plasați în serviciul casă comunitară pentru copii în situaţie de risc beneficiază de indemnizații zilnice, pe când copiii plasaţi în serviciul de asistență parentală profesionistă, deşi dispun de dreptul de a beneficia de aceste indemnizaţii, de facto nu le primesc. Regulamentul-cadru cu privire la  organizarea şi funcţionarea Serviciului de asistenţă parentală profesionistă şi a standardelor minime de calitate, aprobat încă în 2014, stipula că indemnizațiile urmau a fi alocate din ianuarie 2015, acest lucru însă nu a fost pus în aplicare.
  2. În anul curent, ministra spune că va fi implementat un mecanism prin care vor fi desemnați persoane responsabile legal de creșterea și îngrijirea a circa 36 de mii de copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare, pe perioada absenței acestora.
  3. Totodată, Svetlana Cebotari susține că în 2018 Ministerul va asigura indexarea venitului lunar mediu garantat în funcție de creșterea anuală a indicelui prețului de consum pentru anul precedent, ceea ce va permite acordarea suplimentară a prestațiilor de ajutor social pentru circa cinci mii de familii defavorizate.
  4. Un alt angajament enunțat de noua conducere este reglementarea procedurii de acordare a ajutoarelor materiale pentru circa 13 590 de persoane cu dizabilități și veterani de război, participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl și victime ale represiunilor politice.
  5. Pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, ministra spune că vor fi asigurate politice de sporire a independențe a unui trai independent în comunitate prin majorarea cu 20% a cuantumului alocațiilor sociale pentru 27 de mii de persoane cu dizabilități din copilărie și pentru 11 700 de copii cu dizabilități. În acest scop, afirmă ministra, în bugetul de stat sunt planificate 65 de milioane de lei.
  6. De asemenea, va fi promovat și aprobat Programul Național și Planul de acțiuni de dezinstituționalizare și care va fi axat pe dezinstituționalizarea a cca 2000 de persoane din instituțiile rezidențiale pe parcursul a 10 ani.
  7. În domeniul sănătății publice, susțin autoritățile, va fi armonizat cadrul normativ la standardele Uniunii Europene, prin promovarea unui set de documente necesare pentru transpunere, dar și implementarea politicilor, aliniate la rigorile și standardele UE.
  8. Ministerul se angajează în acest an să realizeze reforma în domeniul supravegherii sănătății publice, prin asigurarea funcționalității Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
  9. În acest an urmează a fi promovat un nou mecanism de contractare a serviciilor medicale prestate de medicii de familie, va fi extinsă lista medicamentelor compensate din Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, vor fi cumpărate ambulante noi, în sumă de 273 mln lei, iar la nordul țării va fi creat un spital regional care va oferi servicii medicale calitative. La acest moment, est eîn proces de elaborare studiul de fezabilitate al proiectului.
  10. Ministerul susține că va fi redusă lista de așteptare pentru intervențiile de cataractă și endoprotezare, prin micșorarea timpului de așteptare și efectuarea acestora mai aproape de domiciliu, iar serviciile oncologice de chimioterapie și radioterapie vor fi prestate în condiții de ambulatoriu pentru unele categorii de pacienți, care nu necesită spitalizare.
  11. Un alt angajament este asigurarea populației vulnerabile cu metode moderne de contracepție și creșterea accesului populației la serviciile de fertilizare în vitro prin aplicarea Sistemului Informațional de Management al Dispozitivelor Medicale pentru utilizarea eficientă a dispozitivelor medicale și asigurarea securității pacientului și a actului medical.
  12. În domeniul asigurărilor sociale și medicale urmează să fie exclusă obligativitatea deținerii poliței de asigurare pe suport de hârtie, să fie indexate la 1 aprilie curent, prestațiile de asigurări sociale reieșind din creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent, prognoza acestui indicator constituind 6,5 %.
  13. Ministerul dă asigurări că se vor realiza următoarele etape de valorizare a pensiilor, anticipat, pentru 130,748 mii de beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și 21 264 mii beneficiari de pensii de dizabilitate.
  14. În vederea sporirii protecției sociale a cetățenilor R. Moldova, care muncesc temporar în altă țară, va fi continuat procesul de negociere cu Statul Israel și vor fi inițiate negocierile cu Italia și Belarus.
  15. Svetlana Cebotari a vorbit despre aplicarea Mecanismului interinstituțional de referire a cetățenilor reîntorși de peste hotare, în scopul reintegrării acestora în țară și măsuri de extindere a participării vârstnicilor la viața socială și economică și asigurarea dialogului intergenerațional.

„Am toată convingerea că împreună cu echipa de profesioniști din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și întreaga echipă din sistem și în strânsă colaborare cu guvernul, instituțiile publice centrale, locale, societatea civilă, partenerii de dezvoltare noi vom reuși să realizăm obiectivele pe care ni le-am propus în acest an.  Sunt obiective ambițioase, dar sunt sigură că prin eforturi comune și comunicare eficientă le vom realiza. Cetățenii R. Moldova ne-au oferit încrederea lor, iar noi trebuie să le asigurăm o viață mai bună prin servicii sociale și medicale calitative”, a declarat ministra înainte de a răspunde la întrebrile presei.