1229 de lei per hectar vor primi proprietarii terenurilor agricole din raionul Dubăsari

Proprietarii terenurilor agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, vor primi câte 1229 de lei pentru fiecare hectar. O hotărâre în acest sens a fost luată ieri, 16 mai, de către cabinetul de miniștri.

Astfel, pentru susținerea prietarilor din raionul Dubăsari, care nu au avut acces la terenurile agricole amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol, circa 16 mln de lei vor fi alocate din fondul de rezervă al Guvernului.

„Sper că acesta este ultimul an când oferim aceste compensații”, a menționat premierul Pavel Filip.

Amintim că, la 26 aprilie 2018, au fost înmânate primele certificate fermierilor din raionul Dubăsari, care conferă dreptul de acces necondiționat pentru un termen de 20 ani la terenurile agricole din stânga Nistrului, cu începere din 1 august 2018. 

Problema accesului la proprietăți datează pentru fermierii din raionul Dubăsari din luna martie 2014. De atunci, administrația transnistreană i-a obligat pe fermieri și agenții economici din satele: Doroțcaia, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă și Roghi, să plătească taxe de chirie pentru terenurile care le aparțin și a refuzat să le recunoască dreptul de proprietate. De atunci Guvernul s-a obligat, pe parcursul acestor ani să acorde unele compensații proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol. 

Reamintim faptul că la începutul anului 2013 CtEDO a comunicat Moldovei și Federației Ruse, 8 cereri ce cuprind plângerile unui număr de 1651 proprietari de terenuri agricole, aflate în raionul Dubăsari, precum şi 3 societăţi agricole comerciale.

Asociația Promo-LEX, în repetate rânduri, a subliniat importanţa realizării depline a obligaţiunilor pozitive ale autorităţilor constituţionale în cazul deținătorilor de terenuri din r-nul Dubăsari, prin identificarea unor soluții viabile pentru miile de proprietari legali ai terenurilor agricole, în vederea prelucrării fără impedimente a acestor terenuri și respectarea dreptului de proprietate.

Suparafața terenurilor agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Rîbnița – Tiraspol, constituie 42 la sută din suprafața totală a raionului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *