Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vlad Plahotniuc – „purtătorul de…

Vlad Plahotniuc – „purtătorul de cuvânt” al Ministerului Apărării?

Ministerul Apărării anunță că lucrează la un proiect  prin care se va renunța la serviciul militar obligatoriu. Anunțul a venit după doar două ore de la briefingul susținut de Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, care vorbea exact despre aceiași inițiativă.

„PDM a cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect și un plan de acțiuni pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu și transformarea Armatei Naționale în una profesionistă. Mulți tineri plătesc sume mari de bani ca să scape de serviciul militar, ceea ce înseamnă că serviciul militar îl fac cei care nu au posibilitatea să plătească. Este un caz grav care trebuie oprit. Considerăm că se impune imidiat o reformă profundă a acestui domeniu și orice amânare a reformei va afecta capacitatea Armatei Naționale. Prin urmare, în ședința de astăzi am luat decizia politică de a se renunța la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza în etape, aproximativ în doi ani. În curând, Ministerul Apărării va da start acestui proces. În paralel, Guvernul se va ocupa de toate problemele de logistică și salarizare, ca să creăm o armată modernă și dotată tehnic”, a declarat liderul PDM.

După două ore de la declarațiile democratului, Ministerul Apărării a venit cu un comunicat de presă:

„În legătură cu ştirile apărute în mass-media despre iniţiativa de profesionalizare a Armatei Naţionale, Ministerul Apărării comunică următoarele: Planul de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi aprobat la nivel de Guvern.
Acest plan de acțiuni prevede eliminarea treptată a serviciului militar obligatoriu. Implementarea planului de acţiuni respectiv va fi iniţiată odată cu demararea următoarei campanii de încorporare din toamna anului curent.
Reducerea numărului de soldaţi în termen vine în favoarea creşterii numărului de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract.
Prin urmare, vor fi create noi locuri de muncă, resursele financiare utilizate anterior pentru întreţinerea soldaţilor vor fi direcţionate spre îmbunătăţirea altor aspecte importante cum ar fi: condiţiile de activitate a militarilor prin contract, asigurarea socială şi cu spaţiu locativ de serviciu şi nu în ultimul rând, remunerarea decentă a militarilor profesionişti… Cu detalii vom reveni după aprobarea Planului de acţiuni de către Guvern”.

Reporterii ZdG au contactat serviciul de presă al Ministerului Apărării, însă aceștia nu au știut cum să ne răspundă: de ce o instituție de stat anunță despre astfel de proiect doar după ce acesta a fost prezentat de un partid? – „Aceasta este poziția oficială a Ministerului și toată informația pe care noi putem să o oferim. Decizia Ministerului a fost ca anume astăzi să fie postată această informație. Dacă doriți mai multe detalii, transmiteți o solicitare de informație”, ne-au spus reprezentanții Ministerului Apărării.

Viorel Cibotaru, fostul ministru al Apărării, susține că declarațiile făcute de liderul PDM este o declarație populistă.

„Ideea de trecere la sistemul profesionist s-a discutat, dar insuficient.  Cred că nu a fost discutată nici în cazul elaborării strategiei securității naționale și nu știu dacă are șanse să fie implementată. Este o declarație populistă în ajunul alegerilor parlamentare și trebuie să fie privită ca atare. Guvernarea poate să înainteze orice inițiativă, dar asta nu înseamnă că instituțiile de stat sunt obligate să procedeze întocmai, chiar și dacă inițiativa vine de la partidul care se află la guvernare.  Această acțiune a Ministerului este absolut condamnabilă. Ea ne demonstrează, încă o dată, că majoritatea instituțiilor de stat de la noi sunt controlate de acest partid”, a opinat fostul ministru al Apărării.

Potrivit Ministerului Apărării, circa 554 mln de lei este bugetul oferit instituției pentru anul 2017. Deşi cifra este cu aproximativ 5 milioane de lei mai mare decât bugetul instituţiei pentru anul 2016, ea reprezintă doar 0,40% din Produsul Intern Brut (PIB) al R. Moldova, fiind mai mică faţă de 2015 (0,41%) şi 2016 (0,42%). În ultimii trei ani a scăzut şi numărul exerciţiilor militare, dar şi al militarilor care au participat la ele în ţară sau peste hotarele ei. Dacă în 2015, nu mai puţin de 1504 militari ai Armatei Naţionale participau la 18 exerciţii militare, în 2016, în operaţiuni similare au fost angrenaţi 1268 de militari. Pentru 2017, MA anunţă că la 16 exerciţii militare vor participa 1151 de militari ai Armatei Naţionale.

Asta în timp ce, autoritățile regiunii transnistrene investesc sume mari pentru echiparea și modernizarea armatei din regiune. Astfel, în anul 2015, regiunea transnitreană a cheltuit circa 18 mln de euro, pe lângă ajutorul financiar oferit de Federația Rusă, pentru echiparea și dotarea armatei din regiune.

Citiți aici:

Armata Naţională: Cifre sumbre şi secrete de stat