Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Motivele pentru care liberalul…

(video) Motivele pentru care liberalul Roman Boțan își dă demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare

Deputatul liberal Roman Boțan își dă demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. Decizia a fost luată de deputat drept formă de protest față de modul de abordare și promovare de către majoritatea parlamentară a proiectului de lege privind sistemul naţional de paşapoarte şi cetăţenie. Potrivit deputatului, modificările permit străinilor și apatrizilor obținerea cetățeniei R. Moldova în baza investiției, fără obligativitatea ca aceștia să cunoască limba de stat sau Constituția.

„Este un proiect de lege care a extins numărul de cinci mii de persoane care puteau solicita cetățenia R. Moldova la un număr nedefinit, la câteva zeci de mii, un proiect de lege prin care acești oameni sunt exceptați de a cunoaște prevederile Constituției și limba oficială a statului”, a declarat Roman Boțan.

Deputatul susține că a solicitat Secției cercetare și studii parlamentare a Direcției informațional-analitice un studiu comparativ despre experiența acordării cetățeniilor prin investiții în alte state, iar potrivit documentului obținut practica este diferită, sumele diferă de la un stat la altul, dar în majoritatea țărilor se acordă întâi dreptul la reședință și numai după ce persoana a locuit și și-a adus contribuția la stat, poate obține și drepturi politice.

„În cazul nostru, persoana, pentru un anumit preț, va obține imediat și drepturi politice, și drepturi de care se bucură orice cetățean, inclusiv cele aferente dreptului de proprietate. Consider că acest proiect prezintă elemente care pun în pericol securitatea R. Moldova pe termen lung. Efectele acestei legi sper să nu aibă rezultatele pe care eu le intuiesc, dar timpul va arăta acest fapt”, a declarat liberalul.

„Sunt obligat, în calitate de președinte al Comisiei, la respectarea tuturor procedurilor ori în cazul în care membrii Comisiei sau Parlamentul, prin majoritatea parlamentară, consideră că asupra asemenea proiecte sensibile se poate discuta într-o asemenea natură, consider că prezența mea, deși zilnic fac scrisori și demersuri la care primesc sau nu răspunsuri pentru a aduce lucrurile în ordine, nu are rezultat. De aceea, eu nu vreau să mă asociez cu o activitatea în asemenea stil și în o asemenea manieră, fie și prin semnarea unor acte pentru care au am votat împotrivă, dar pentru care din punct de vedere administrativ a trebuit se semnez hârtii. În semn de protest vizavi de o asemenea abordare a proiectelor de lege de către deputați, reprezentanți ai majorității parlamentare, care, de facto, sunt conduși de Partidul Democrat, îmi prezint demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, funcție în care consider că mi-am făcut conștiincios datoria” a explicat Roman Boțan demisia, menționând totodată că proiectul este promovat cu „încălcări grosolane de procedură”, admise și de președintele Parlamentului, care a fost informat despre existența avizului CNA care era necesar de examinat.

 

În cadrul ședinței Parlamentului, proiectul de lege pentru examinare în lectură finală a fost prezentat de vicepreședintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Eugen Carpov. Acesta a precizat că șase membri ai Comisiei au votat ăn favoare aproiectului, pe când alți trei – împotrivă.

Întrebat în plenul Legislativului de ce a fost acceptată excluderea obligativității pentru solicitanții de cetățenie de a cunoaște limba de stat și Constituția, Eugen Carpov a declarat că se elimină doar sintagma de „a cunoaște”, dar rămâne obligativitatea de a „respecta” Legea Supremă.

„Acest Raport, după cum a fost menționat și de domnul Carpov, a fost adoptat la 8 mai. În data de 7 mai, în calitate de președinte al Comisiei am expediat în adresa Serviciului de Informații și Securitate o solicitare pentru a-și exprima poziția. De asemenea, demers în acest sens a fost trimis în adresa Centrului Național Anticorupție și Guvernuli. Răspunsuri la aceste solicitări au venit în felul următor: la 24 mai a parvenit raportul de expertiză anticorupție a CNA, la 15 mai a parvenit opinia SIS, iar la 23 mai în ședința Guvernului a fost avizat acest proiect. Toate aceste opinii nici nu au fost examinate în cadrul ședinței Comisiei, ceea ce în mod normal trebuia făcut, deși am formulat o sinteză a obiecțiilor CNA, care urmau să fie examinate conform legii integrității pe care noi am adoptat-o. De aceea, trebuie să se cunoască că acest raport nu se referă și nu ia în considerație obiecțiile CNA. Personal n-am vrut să semnez acest raport, deoarece consider că procedura trebuie să fie respectată și din acest punct de vedere acest lucru nu s-a făcut”, discursul lui Boțan a fost întrerupt de președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, care i-a solicitat să vorbească la presă despre pericolele identificate.

„În acest context, reieșind din felul în care procedează Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, în semn de protest îmi depun demisia din funcția de președinte. Nu vreau să fiu asociat cu asemenea lege”, a punctat Roman Boțan, după care a părăsit sala plenului.