Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Mesaje din centrul capitalei…

(video) Mesaje din centrul capitalei către Dodon, Plahotniuc, Diacov și Lupu: „Noi am muncit ca să avem la cârma țării oameni normali”

Câteva mii de persoane au participat duminică, 11 iunie, la un protest în fața Parlamentului de la Chișinău pentru a cere deputaților retragerea proiectelor de lege, votate în prima lectură, care propun modificarea sistemului electoral din unul proporțional în unul mixt. Participanții la protest au scandat mesaje anti-Guvern și Parlament, cântat melodii despre patrie și au ținut discursuri la microfon. La sfârșitul manifestației, participanții au adoptat un demers care urmează a fi transmis mai multor instituții europene, printre care Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, Parlamentul European și Anbasada SUA în R. Moldova, prin care se cere neadmiterea modificării sistemului electoral.

Apel cu privire la neadmiterea modificăriii sistemului electoral în R. Moldova

„Noi, participanți ai protestului din 11 iunie 2017, pledând pentru dezvoltarea R. Moldova ca stat de drept, democratic, prosper și în spiritul valorilor europene, îngrijorați de limitarea dreptului la alegeri reprezentative, libere și corecte, cât și a dreptului de reprezentare echitabilă și proporțională a tututor cetățenilor în Parlamentul R. Moldova, indiferent de locul de trai al acestora, revoltați de capturarea instituțiilor de stat de către liderăă PDM, fapt ce a dus la manipularea și discreditarea proceselor democratice, dezvoltarea economică precară, corupție endemică, justiție selectivă, control politic al mass-media și propagandă mediatică, dezinformare și manipulare a opiniei cetățenilor cu privire la subiectele de importanță publică majoră (…) conștienți că schimbarea sistemului electoral este făcută în folosul PDM, a PSRM și a politicienilor discreditați și șantajabili, contrar intereselor cetățenilor și democrației din R. Moldova, declarăm:

Ne opunem cu fermitate modificării sistemului electoral prin trecerea la sistemul mixt sau uninominal(…)!”, a dat citire demersului Ștefan Gligor,  avocat și directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale din R. Moldova.

Întrebați motivul pentru care au participă la protest, mai multe persoane s-au arătat dezamăgite de clasa politică și au declarat că vor retragerea proiectului de lege care favorizează partidele de la guvernare și liderii acestora.

Totodată, în mulțime au fost surprinși și câțiva tineri care afișau mesajul „Opriți răfuiala politică”. Întrebați împotriva a ce protestează și ce semnifică acest mesaj, tinerii au evitat să vorbească.

Protestul a fost organizat de mai multe ONG-uri. În fața Parlamentului s-au alăturat lideri ai partidelor politice din opoziție, Maia Sandu, președinta PAS, și Andrei Năstase, președinte PPDA, membri de partid și simpatizați ai acestora. La eveniment au participat și susținătorii Partidului Nostru condus de Renato Usatâi, primar de Bălți anunțat în căutare internațională  într-un dosar penal. Discursuri în fața protestatarilor au  pronunțat Igor Boțan, analist politic, Vlad Gribincea, preșdintele CRJM, Lilia Carasciuc, director Transparency International Moldova, Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, Sergiu Tofilat, expert în energetică etc.

Paralel protestului din fața Parlamentului, în mai multe orașe din țară, precum Ialoveni, Cahul și Edineț, au avut loc acțiuni de susținere a sistemului mixt. Anti-protestul din centrele raionale, care nu a fost anunțat anterior de niciun lider politic sau ONG, a fost prezentat pe scenele instalate în aceste orașe drept „o campanie de informare pentru susținerea votului mixt, inițiată de societatea civilă”. 

ZdG a scris însă vineri, 9 iunie, că mai mulți primari din țară mobilizează persoane pentru a participa la un anti-protest al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a publicat dicuțiile audio cu câțiva funcționari publici din unele sate din raionul Rezina. Contactați ulterior, primarul satului Echimăuți, Igor Marcu, și președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, care este și președinta organizației teritoriale a PDM, au negat astfel de informații. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalei Gamurari nu a infirmat, dar nici nu a confirmat informația, invocând că nu ar fi la curent cu ultimele acțiuni ale partidului.

La acțiunile de susținere a sistemului mixt, organizate în orașele Edineț și Cahul, după câteva discursuri în favoarea inițiativei PDM și PSRM, pe scenă au urcat interpreți care au îndemnat oamenii la joc și voie bună. La Cahul a cântat interpreta de muzică populară Adriana Ochișanu și interpreta de muzică ușoară Cornelia Ștefăneț, iar la Edineț, acolo unde ZdG a scris că în dimineața zilei de astăzi că se îndreptau mai multe microbuze și autobuze care duceau orgnaizat oameni, interptetul Iurie Sadovnic și Natalia Gordienco.