(video) Lobby în favoarea PDM la Bruxelles! Protestatar: „Cei care vor avea bani în campania electorală vor ajunge în Parlament” Buliga: „Tu din ce raion ești?”

Un grup de moldoveni din diasporă a organizat astăzi, 20 iunie, la Bruxelles, un flashmob prin care a îndemnat Comisia de Comerț (INTA) a Parlamentului European, pe ordinea de zi a căreia figurează subiectul referitor la acordarea unei asistențe macrofinanciare de 100 milioane de euro pentru R. Moldova, să condiționeze ajutorul prin obligarea autorităților de la Chișinău de a nu schimba sistemul electoral actual. După ce au afișat mai multe mesaje, precum „Nu mafiei PD-PSRM, sistemul mixt avantajează hoții!”, Nu mixt, Nu uninominal, Nu schimbăm sistemul, Vă schimbăm pe voi” sau „Vrem democrație europeană, nu doar bani europeni”, protestatarii au înaintat unor oficiali europeni o declarație a societății civile din diaspora. În același timp, în perimetrul sediului Parlamentului European, scuarul Altiero Spinelli, au fost surprinse deputatele PDM, Valentina Buliga și Violeta Ivanov, dar și comunista Oxana Domenti. Acestea participă între 19-21 iunie la seminarul „Ciclul legislativ – de la inițiativă legislativă spre implementare și monitorizare”. Portalul unimedia.info a publicat imagini video cu discuția dintre Valentina Buliga și reprezentanți ai diasporei.

Protestatară: -Noi suntem pentru acest ajutor financiar din partea Uniunii Europene, dar vrem să fie condiționat, astfel încât Partidul Democrat să se angajeze să nu schimbe sistemul electoral atât timp cât nu există un consens larg.
Oxana Domenti, deputată PCRM: -Eu cred că trebuie să adăugați și Partidul Socialiștilor!
Valentina Buliga, deputată PDM: -Dar care sunt argumentele voastre?
Protestatară: -În primul rând, sacii cu bani vor ajunge în Parlament. Cei care vor avea bani în campania electorală vor ajunge în Parlament. Sunteți de acord?
Valentina Buliga, deputată PDM: -Tu de unde ești? Din ce raion ești?
Protestatară: -Din raionul Orhei.
Valentina Buliga, deputată PDM: -Și tu crezi că în r. Orhei nu sunt oameni demni care pot să reprezinte raionul?
Protestatară: -Da, este Ilan Șor, care a ajuns primarul or. Orhei.
Valentina Buliga, deputată PDM: -Pentru că așa l-au votat orheienii!
Protestatară: -Da, dar el a avut bani de proviniență…
Violeta Ivanov, deputată PDM: -Spuneți-mi vă rog, dar cu ceea ce se face în Orhei nu sunteți de acord? Cu schimbările? Când ați fost acasă?
Protestatară: -Eu nu sunt de acord ca oameni dubioși, cu afaceri, cu un trecut dubios, din mediul de afaceri să ajungă în politică. Asta este poziția mea. Eu vreau să avem deputați onești.
Valentina Buliga, deputată PDM, către persoana care filmează discuția: -Dar dvs trebuie să mă întrebați dacă vreau să mă fotografiez!
Protestatară: -Dna Buliga, suntem într-un spațiu public!

(…)

Deputata PDM s-a arătat deranjată de revola tinerilor și a  declarat că modificarea sistemului a fost cerută anterior de către PLDM și lideri ai partidelor din opoziție, precum Maia Sandu și Andrei Năstase., care astăzi sunt împotriva schimbării. La rândul lor, protestatarii au replicat Valentinei Buliga că președintele PDM, Vlad Plahotniuc este la cea de-a doua tentativă de schimbare a sistemului, iar în 2013, Comisia de la Veneția a mai emis un aviz în acest sens.

Întrebată de ce PDM vrea schimbarea sistemului acum, când, potrivit sondajelor, are sprijinul a circa 3% din populație, Valentina Buliga a reăspuns că „PDM ține cont întotdeauna de ceea ce vor oamenii”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Vova

  Bre da nu omul cela o să-l pună în funcție ? Shor la câți bani are și la cum a finanțat campania electorală a Maiei Sandu, poate să ajungă și de pe listele ei de partid!

  • Marin

   Shor n-are cum sa ajunga pe listele de partid ale PAS, pentru ca nu are nimic categoric cu partidul. Zvonurile ca el a participat cu finante intr-un fel sau altul sunt raspandite de postaci de-al de vova (vezi mai sus), oameni cu o responsabilitate civica sub orice limita de aprobare, platiti de cele doua grupari – PD si PSRM.
   Spre deosebire de celelalte “partide” (de facto cluburi de afacere), PAS din prima zi isi declara veniturile si cheltuielile. Aceste date sunt disponibile publicului prin intermediul CEC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *