Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Ce declarații din Decizia…

(video) Ce declarații din Decizia Consiliului Republican al liberalilor, referitor la influența PDM, ar fi evitat să rostească Ghimpu

În decizia Consiliului Republican al Partidului Liberal (PL) din 26 mai 2016, la o zi după reținerea lui Dorin Chirtoacă de către CNA, liberalii susțin că dosarele penale deschise pe numele primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă și a ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc sunt politice, iar „rezolvarea cazurilor acestora este condiționată de subordonarea PL intereselor politice ale PDM”, de aceea partidul trece în opoziție față de „coaliția PDM-PSRM”. Decizia a fost citită astăzi de deputatul Roman Boțan în plenul Parlamentului și nu de liderul PL, Mihai Ghimpu, care a lipsit de la ședința legislativului.

Boțan a declarat că reținerile și arestările sunt unele „televizate”, că atmosfera de lucru din cadrul coaliției de guvernare „s-a schimbat radical după alegerile prezidențiale câștigate de pro-moscovitul Igor Dodon,  secundate de acțiuni orchestrate de redimensionare a fracțiunilor parlamentare”.

„Mai mult decât atât, după același calapod, „încăpățânarea” PL a dus la reținerea politică a primarului general Dorin Chirtoacă, căruia i se impută anumite fapte penale, doar în baza unor denunțuri calomnioase ale unor subalterni, care au fost responsabili de „proiectul parcărilor” din Chișinău.

Astfel, Partidul Liberal, consideră că RM se îndreaptă pe o cale greșită, asumându-și (declarativ), și votând (alături de PL) reforme importante, conforme cu așteptările cetățenilor dar și a partenerilor europeni, (în același timp) PD și-a subordonat toate organele de drept și instanțele judiciare, folosind aceste instituții ale statului și cetățenilor pentru atingerea obiectivelor sale politice, axate în special pe anihilarea tuturor forțelor politice, care articulează poziții contrare PD.

În aceste condiții, considerăm că ministrul Iurie Chirinciuc și primarul general Dorin Chirtoacă sunt deținuți politici, iar rezolvarea cazurilor acestora, este condiționată de subordonarea PL intereselor politice ale PD, lucru, care nu se va realiza niciodată, PL a fost și rămâne a fi loial doar intereselor cetățenilor care ne-au acordat încrederea.

Astfel, din data de 26 mai, Partidul Liberal trece imediat în opoziție față de guvernarea disimulată PD-PSRM, luptând în continuare pentru atingerea obiectivelor sale politice, reafirmarea idealurilor românești în această așchie de țară, construirea unei democrații veritabile, bazate pe pluripartitism și luptă sinceră de idei, excluderea influențelor politico-economice în procesul de administrare a treburilor publice și edificarea unui stat de drept autentic”, a declarat Roman Boțan.

Boțan, la fel ca Mihai Ghimpu la 26 mai, a evitat să facă declarații drecte la adresa PDM sau a liderului partidului, Vlad Plahotniuc.

Totodată, mai multe portaluri de știri, printre care point.md, independent.md și radionoroc.md au publicat mai multe fragmente în care se aduc acuzații la adresa PDM, precum că ar fi subordonat instituțiile  de drept și mimat concursurile publice pentur ocuparea funcțiilor de conducere în insittuțiile statului: „Partidul Democrat a concentrat, fără precedent în istoria recentă a Republicii Moldova, puterea reală a statului și-a subordonat instituțiile de drept și instanțele de judecată, a mimat organizarea de concursuri publice pentru ocuparea funcțiilor de conducere în instituții, montând pe aceste poziții oameni loiali, determinați să execute comenzi politice vădit ilegale”. Jurnaliștii scriu că declarațiile s-ar conține în Decizia din 26 mai adoptată în cadrul Consiliului Republican al Partidului Liberal.  PL însă nu a făcut public textul scris al deciziei, iar declarațiile respective nu au fost citite de către Roman Boțan în ședința de astăzi.

La 26 mai, după ședința Consiliului Republican al Partidului Liberal, convocată drept urmare a reținererii prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, liderul partidului, Mihai Ghimpu a anunțat despre părăsirea alianței de guvernare. PL a argumentat prin faptul că R. Moldova se îndreaptă pe o cale greșită și consideră că Dorin Chirtoacă și Iurie Chirinciuc ar fi deținuți politici, iar rezolvarea cazurilor acestora este condiționată de subordonarea PL intereselor politice ale PDM.

La 29 mai, demisia și-au depus Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, Igor Talmazan și Victor Morgocicei doi viceminiștri ai instituției, Ion Cebanu, directorul  MOLDSILVA, Octavian Apostol, director general AGEPI, Gheorghe Brega, viceprim-ministrul pe probleme sociale.