Ultimele detalii despre incidentul penal Sîrbu-Grigorciuc

Nicio cameră de supraveghere a localului în apropierea căruia la 21 martie a avut loc incidentul dintre democratul Sergiu Sîrbu și activistul civic Pavel Grigorciuc nu a fixat momentul în care ultimul l-a lovit pe deputat. Administratorul cafenelei „Penthouse”, situate în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, la câțiva metri de Parlament, a declarat pentru ZdG că nicio cameră nu filmează spațiul din fața intrării în local, iar informația respectivă a fost comunicată și oamenilor legii.

De cealaltă parte, Alexandru Bondariuc, avocatul lui Pavel Grigorciuc, susține că a făcut un demers la poliție privind ridicarea înregistrărilor video, dar că nu are vreo informație până la acest moment. Acesta afirmă, cu trimitere la surse neoficiale, că imagini video ar exista, dar că acestea nu vor fi anexate la dosar, invocându-se faptul că utilajul tehnic ar fi fost defect.

Contactat, ofițerul Inspectoratului de Poliție Buiucani, Ion Aga, a refuzat să răspundă dacă există sau nu înregistrări video și să ofere oricare altă informație referitor la dosar, atât timp cât urmărirea penală este în desfășurare.

La 21 martie 2019, la scurt timp după ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a, în fața cafenelei „Penthouse” a avut loc un schimb de replici între deputatul Sergiu Sîrbu și activistul civic Pavel Grigorciuc, iar ultimul l-a lovit pe Sîrbu în văzul mai multor democrați, dar și a avocatului său, Eduard Rudenco. În timp ce Grigorciuc afirmă că i-a dat o palmă peste față fostului său coleg de partid din PCRM, Sergiu Sîrbu a declarat că a fost internat la Spitalul Clinic Municipal de Urgență fiind diagnosticat cu comoție cerebrală, pentru că Grigorciuc l-ar fi lovit cu pumnul sau cu un obiect în partea dreaptă a capului.

Pavel Grigorciuc a fost reținut în aceeași zi, iar Procuratura Buiucani a deschis un dosar de huliganism. A doua zi, Grigorciuc a fost pus sub învinuire, iar avocatul acestuia, Eduard Rudenco, a fost recunoscut drept bănuit. Respectiv, acțiunile lui Grigorciuc au fost calificate drept huliganism săvârșit de două sau mai multe persoane, infracțiune care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare și care, conform procedurii penale, dă posibilitatea procurorilor să ceară mandat de arestare. Alexandru Bondariuc, avocatul lui Grigorciuc și al lui Rudenco, susține că anume această calificare a acțiunilor a fost invocată de procuror și judecător pentru a aplica pe numele lui Pavel Grigorciuc a unui mandat de arest pentru 30 de zile.

Mandatul de arest preventiv a fost contestat la Curtea de Apel Chișinău. O decizie urmează a fi luată la 28 martie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *