Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ultima oră: Fosta ministră de…

Ultima oră: Fosta ministră de Externe a primit o funcție importantă la ONU

Natalia Gherman, fosta ministră de Externe de la Chișinău a fost numită în funcția de reprezentant Special și Sef al Centrului Regional ONU pentru Diplomație Preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA). Decizia a fost luată de secretarul general al ONU, Antonio Geterres și a fost anunțată public vineri noaptea.

Conform informațiilor publice, Gherman îl va succede pe Petko Draganov din Bulgaria, care și-a încheiat mandatul la 4 septembrie 2017.

Între 2013-2016, Natalia Gherman a fost ministra Afacerilor Externe și Integrarii Europene al R. Moldova, fiind concomitent Viceprim-ministru si, temporar, Prim-ministru în  exercițiu în 2015. Anterior a fost viceministră în cadrul acestei instituții, în perioada 2009-2013. Ea a fost negociator șef din partea R. Moldova pentru negocierea Acordului de Asociere dintre țara noastră și Uniunea Europeana.

Natalia Gherman este primul cetățean al R. Moldova care a devenit Secretar General Asistent-Adjunct al ONU (Assistant Secretary General), fiind responsabilă pentru toate țările Asiei Centrale și reprezentându-l pe Secretarul General în toate organizațiile de cooperare politico-economice și de securitate în această regiune. Natalia Gherman a fost și unul dintre candidații la funcția de secretar general al ONU.