UE transmite guvernării de la Chișinău că „este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată”

Uniunea Europeană se așteaptă ca R. Moldova „să garanteze funcționarea mecanismelor democratice, în conformitate cu standardele și angajamentele internaționale din cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, inclusiv în ceea ce privește alegerile” în municipiul Chișinău.

Într-un comunicat de presă, purtătoarea de cuvânt a serviciului pentru acțiune externă al UE, Maja Kocijancic, a punctat că „este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată”  în contextul în care Andrei Năstase a fost ales primar la 3 iunie „cu sprijinul popular al electoratului de la Chișinău”, fapt recunoscut de observatori.

În contextul invalidării mandatului de către Judecătoria Chișinău, UE subliniază că „este esențial ca procedurile de recurs să fie organizate în mod echitabil și complet transparent”.

În comunicatul de presă se precizează că punctele respective au fost discutate de UE în cadrul ședinței de astăzi a subcomitetul UE-Moldova privind libertatea, securitatea și justiția, care a avut loc la Bruxelles.

Decizia Judecătoriei Chișinău din 19 iunie prin care nu a fost confirmată legalitatea alegerilor a generat critici din partea partenerilor externi ai R. Moldova și a politicienilor europeni.

La 19 iunie, după mai bine de două săptămâni de când a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi, instanța de judecată a adoptat o hotărâre prin care nu confirmă legalitatea alegerilor.

Foto: European Western Balkans

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *