Tiraspolul refuză să dezbată subiectul retragerii militarilor din Zona de Securitate

Partea transnistreană a respins propunerea delegației R. Moldova de a include în ordinea de zi a ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) din 7 martie problema activității necontrolate a structurilor militare transnistrene pe perimetrul Zonei de Securitate de la Nistru.

Potrivit delegației de la Chișinău, administrația de la Tiraspol sfidează prevederile acordul moldo-rus, semnat la 21 iulie 1992, prin care părțile s-au obligat să retragă toate formațiunile militare ce nu fac parte din Forțele Mixte de Pacificare.

În cadrul ședinței din 7 martie, Comisia a luat cunoștință de raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în perioada 28 februarie – 6 martie curent.

Comisia a decis că o discuție pe marginea acestei probleme va avea loc în cadrul întrevederilor la nivel de copreședinți ai CUC cu participarea a câte unui reprezentant din partea Misiunii OSCE și a Ucrainei.

În aceeași ședință, Comisia a aprobat în funcție doi observatori militari din partea Federației Ruse.

Totodată, Michael Schieder a fost propus de Misiunea  OSCE în calitate de reprezentant în CUC. Următoarea ședință a fost preconizată pentru data de 14 martie 2019, la Tighina.

Zona de Securitate de-a lungul râului Nistru a fost constituită ca urmare a „Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului militar în regiunea transnistreană a R. Moldova”, semnat la 21 iulie 1992 la Moscova.

Aceasta are lungimea de 225 km și cuprinde trei sectoare (Nord — Rîbniţa , Centru — Dubăsari şi Sud — Bender). Potrivit acordului semnat acum 27 de ani, forțele militare și militarizate trebuiau să fie retrase din acest perimetru, obiectiv realizat până astăzi doar de autoritățile de la Chișinău. Administrația de la Tiraspol până în prezent mai menține în Zona de Securitate forțele sale militare, inclusiv trei din cele patru brigăzi de infanterie motorizată și alte unități militare cu un efectiv total de circa 3.500 persoane.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *