Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii se pregătesc de referendumul…

Socialiștii se pregătesc de referendumul organizat la inițiativa lui Dodon

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) convoacă ședința Consiliului Republican cu subiectul principal „susținerea și pregătirea pentru participarea la organizarea Referendumului consultativ republican, inițiat de Președintele R. Moldova, Igor Dodon”.

Ca urmare a ședinței Comitetului Executiv a PSRM a fost luată decizia de a sprijini pe deplin pe Igor Dodon, fost lider PSRM. Potrivit socialiștilor, Consiliului Republican, care va avea loc pe data de 25 iulie, i se va propune decizia cu privire la sprijinul deplin în organizarea și desfășurarea referendumului.

„Partidul Socialiștilor va continua să sprijine inițiativele președintelui. PSRM va reuși, de asemenea, prin toate mijloacele disponibile să obțină desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate și să promoveze inițiativele care vizează consolidarea statalității”, susține PSRM, într-un comunicat de presă.

Deși Igor Dodon nu mai este liderul PSRM, acesta continuă să suțină foștii săi membri de partid. În toatre vizitele oficiale, șeful statului merge cu Zinaida Greceanâi, lidera PSRM.

După primele zile de la investire a sa în funcția de șef al statului, Igor Dodon a anunțat că vrea dizolvarea Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate.

„Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Împreună cu juriștii din aparatul președintelui, practic, am identificat calea juridică prin care, în timpul cel mai apropiat, vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de Legislație. Acest lucru înseamnă că, cel mai probabil, vom avea un referendum de acordare a împuternicirilor președintelui țării. Nu este vorba de stat prezidențial, cel puțin la această etapă. Deși cred că pentru R. Moldova forma prezidențială ar fi cea mai bună”, a declarat Dodon, în cadrul unei conferințe de presă în care a răspuns la mai multe întrebări adresate de jurnaliști și cetățeni.

Amintim că, în timpul primei sale vizite la Moscova, Igor Dodon i-a promis lui Vladimir Putin că va anula Acordul de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană: „Am declarat de multe ori că sunt împotriva semnării acestui Acord de Asociere cu UE. Cred că acest Acord nu a adus niciun beneficiu pentru Moldova. Am pierdut piaţa rusă. Nu am obţinut nimic. După următoarele alegeri parlamentare, PSRM va câştiga majoritatea în Parlament şi voi anula acest Acord”.