Sechestrele pe bunurile și conturile celei mai vechi firme ale lui Plahotniuc, aplicate în „dosarul miliardului”

Sechestrele pe bunurile companiei Finpar Invest SRL ÎCS, companie de bază în imperiul imobiliar al lui Vladimir Plahotniuc, au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI) la sfârșitul lunii iunie în cadrul unei cauze penale pentru spălare de bani din dosarului furtului din sistemul bancar.

Valoarea sechestrelor aplicate pe bunurile controlate de Finpar Invest este estimată la peste 700 de milioane de lei. Printre bunurile sechestrate de procurori se numără hotelul Nobil și studiourile General Media Group.

Informația a fost confirmată pentru ZdG de către purtătoarea de cuvânt a CNA.

Procurorii Anticorupție au pus sechestre pe bunurile Finpar Invest SRL abia în iunie 2019, deși de mai bine de un an și două luni au intrat în posesia Raportului Kroll 2 și doar după ce PDM a cedat guvernarea, iar Vlad Plahotniuc a plecat peste hotare.

Finpar Invest SRL ÎCS se numără printre companiile vizate în Raportul Kroll 2 drept afiliate fostului șef al PDM, Vlad Plahotniuc. Acest lucru a devenit cunoscut după ce liderul PN, Renato Usatîi, a anunțat că deține Raportul Kroll 2 integral și a publicat fragmente din document, unde în premieră apare numele lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui Renato Usatîi, Comisia de anchetă a Parlamentului, care investighează furtul din sistemul bancar deține doar prima parte a Raportului Kroll 2, pe când documentul ar conține încă două părți.

În cel mai scurt timp, Renato Usatîi ar urma să fie audiat la Comisia parlamentară, unde este așteptat cu Raportul Kroll 2. Dacă se va confirma că documentul este unul veridic, acesta ar putea fi publicat, a declarat președintele Comisiei, Alexandru Slusari.

Astăzi, Eduard Harunjen, care a demisionat ieri din funcția de procuror general, invocând starea de sănătate, a declarat că nu a citit niciodată Raportul Kroll, dar cunoaște că unele companii afiliate lui Vlad Plahotniuc ar apărea în document.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *