Rezoluție unanimă: Protestatarii cer interdicții pentru Plahotniuc și Dodon de a intra în UE

Protestatarii, care și-au manifestat la 17 septembrie în fața Parlamentului dezacordul față de modificarea sistemului electoral și au cerut revenirea la votul proproțional, au adoptat, în unanimitate, o rezoluție pe care o adresează atât  guvernării, cât și parterenilor externi ai R. Moldova. Aceștia cer anularea votului mixt, implementat prin votul a 74 de deputați, revenirea la sistemul proporțional și îmbunătățirea acestuia cu amendamentele propuse de organizațiile interneționale de profil, demonopolizarea pieței mediatice, publicarea celui de-al doilea Raport Kroll, dar și introducerea interdicțiilor pentru Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.

Citiți mai jos textul integral al rezoluției protestului din 17 septembrie:

„Constatând că Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, a instituțiilor UE și au adoptat un sistem electoral mixt, care lovește puternic în procesul democratic din Republica Moldova. Având în vedere că binomul Plahotniuc-Dodon, acționează concertat împotriva intereselor Republicii Moldova și cetățenilor ei, mimând un război politic între cei doi. În același timp, adoptând într-un vot comun acte legislative care au drept scop menținerea Partidului Democrat și Partidul Socialiștilor la putere după alegerile din 2018, în pofida voinței poporului, cerem:

  1. Abrogarea legii nr. 154, din 20 iulie 2017, privind schimbarea sistemului electoral, ca fiind una nedemocratică și adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Revenirea la sistemul electoral proporțional și adoptarea de urgență amendamentelor de îmbunătățire a acestuia conform recomandărilor Curții Constituționale și ale organizațiilor internaționale de profil.

  2. Solicităm demonopolizarea pieței mediatice și depolitizarea instituției publice Naționale „Teleradio Moldova, cu oferirea timpului de antenă a opoziției extraparlamentare cu reală susținere populară, cel puțin o dată pe săptămână, în ore de maximă audiență, în vederea expunerii propriei poziții asupra situației social-politice din țară.

  3. Cerem publicarea celui de-al doilea raport al companiei Kroll, anularea legii, care impune cetățenii să întoarcă miliardele furate tot de la ei, recuperarea acestora de la hoțiși tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili de furtul bancar.

  4. Solicităm instituțiilor internaționale abilitate aplicarea sancțiunilor, individuale, directe asupra cetățenilor: Plahotniuc Vladimir și Dodon Igor și celor din anturajul acestora, ca principalii responsabili de derapajele antidemocratice și antieuropene ale guvernării și pentru încercările instaurării dictaturii, în vederea acestora de interzicere de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, precum și înghețarea tuturor fondurilor care le aparțin sau controlate de acești doi indivizi, pe teritoriul Uniunii Europene”.

După aprobarea în unanimitate a rezoluției, protestatarii s-au îndreptat în marș spre sediul televiziunii naționale, pentru a reaminti instituției că  „este una publică și nu de buzunar”.

Citiți și

Maia Sandu: „Igor Dodon promovează interesele Kremlinului și face jocul lui Plahotniuc”

(LIVE TEXT/VIDEO) Protestatarii, în marș spre televiziunea națională: „Să reamintim că este publică, nu de buzunar”


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Proverb

    mori de rys…cum sa faca interdictie estia lui plaha si dodon daca sunt oamenii lor ))))) UE si tarile sale “”cele mai dezvoltate sunt niste paraziti care sunt colonizatori de mii de ani de aia si traiesc bine ca peste 1 miliard de oameni sa nu aiba ce minca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *