Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Replica Consiliului Superior al Procurorilor…

Replica Consiliului Superior al Procurorilor la adresa ministrului de Interne

Pentru astăzi nu a fost preconizată și nici convocată o ședință în plen a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), anunță instituția prin intermediul unui comunicat de presă. Anunțul vine să infirme declarația de ieri, 8 iulie, a ministrului de Interne, Andrei Năstase, cu privire la faptul că CSP s-ar convoca în ședință extraordinară după ce săptămâna trecută el ar fi fost cel care a cerut acest lucru, pentru a pune în discuție demersurile sale legate de „activitatea Procuraturii în general și a lui Eduard Harunjen, în special”.

„Infirmăm public declarațiile potrivit cărora domnul Andrei Năstase ar fi cerut Președintei Consiliului Superior al Procurorilor convocarea unei ședințe, deoarece nici un act normativ nu conferă o asemenea competență mandatului deținut de exponenții puterii executive, iar acreditarea în spațiul public a ideii de existență a acestei solicitări generează riscul depășirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat și poate fi apreciat ca un element de presiune asupra Consiliului Superior al Procurorilor. În spiritul valorilor de independență a justiției este inadmisibil ca Președintele Consiliului Superior al Procurorilor să răspundă cerințelor formulate în afara cadrului legal și vom acționa întotdeauna hotărât pentru a evita orice derapaje de la principiul supremației legii, care este, în ultimă instanță, un bun al cetățeanului”, se arată în comunicatul CSP.

 În același comunicat se precizează că CSP a manifestat deschidere cu privire la un dialog interinstituțional cu membrii Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului, inclusiv și în formatul unui grup de lucru constituit ad-hoc, pe dimensiunea dezbaterilor referitoare la proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură. 

„Având în vedere că domnul Andrei Năstase a renunțat la mandatul de deputat în Parlament și, implicit, nu mai deține calitatea de membru al Comisiei de specialitate, au fost epuizate premisele care validau întrunirea în acest format cu membrii CSP. Astfel, în considerarea atribuției constituționale exclusive deținute, Consiliul Superior al Procurorilor re-afirmă poziția sa de respingere a tuturor încercărilor, inclusiv a celor voalate, de atragere a instituției pe palierul politic”, menționează CSP.

Ieri, 8 iulie, Andrei Năstase a anticipat organizarea ședinței extraordinare a CSP la care urma să se discute despre solicitarea sa de a fi pornită urmărirea penală pe faptele infracționale invocate în „Declarația Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a Declarația privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM”.

Astăzi, Parlamentul urmează a se întruni în ședință pentru a demara procedura de înlăturare din funcție a procurorului general Eduard Harunjen, care se află în concediu de boală.