Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Referendumul s-a încheiat”, corupția a…

„Referendumul s-a încheiat”, corupția a rămas: „Sute de milioane de lei au fost furate din mun. Chișinău timp de zece ani”

Primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, susține că rezultatul referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă a fost „mai mult sau mai puțin previzibil”. Viceprimarul Nistor Grozavu afirmă că oamenii nu au ieșit la vot pentru că exercițiul democratic a fost transformat într-o luptă politică, iar viceprimarul Ruslan Codreanu susține că cele nouă milioane de lei puteau fi cheltuite pentru reparația grădinițelor sau a drumurilor, dar și că timp de zece ani la Primărie  au fost furate sute de milioane de lei.

„Referendumul s-a încheiat. Eu nu vreau să-l comentez din punct de vedere politic, fiindcă știți cu toții că rezultatul era mai mult sau mai puțin previzibil. E bine că s-a încheiat acest exercițiu și eu sper că pasiunile politice se vor calma și se vor domoli, astfel încât Consiliul Municipal Chișinău să revină la muncă”, a declarat Silvia Radu înainte de a începe ședința din 20 noiembrie a serviciilor operative ale primăriei.

Întrebat ce se putea face cu nouă milioane de lei, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că cel puțin trei străzi din Chișinău puteau fi reparate.

„Puteau fi reparate trei străzi cel puțin. Acest lucru nu știu cât este de bine de analizat din acest punct de vedere. A fost o inițiativă, părerea mea personală, care s-a transformat mai mult într-o luptă politică decât într-un referendum de demitere a unui primar, a unui reprezentant a administrației publice locale. Cred că acest lucru a făcut ca cetățenii să nu dorească să participe la asemenea gen de activitate. Rezultatul este cel pe care îl avem. De fapt, era un rezultat de așteptat ținând cont și de poziția majorității fracțiunilor politice care ar fi putut să participe la acest referendum”, a răspuns Grozavu.

De cealaltă parte, viceprimarul Ruslan Codreanu a declarat că „corupția care a existat și care mai există astăzi în Primărie costă mult mai mult decât nouă milioane de lei”. Totodată, acesta nu vorbit expres la care acte de corupție de se referă.

„Eu am declarat în repetate rânduri: corupția care a existat și care mai există astăzi în primărie costă mult mai mult decât nouă milioane de lei. Procesul democratic, cum este referendumul sau orice alegeri, trebuie respectat. Faptul că referendumul nu a a fost validat sau oamenii nu au fost prezenți la vot, iarăși, trebuie să fie ca un semnal pentru factorii de decizie, pentru politicieni și pentru cei care iau decizii zilnice în favoarea cetățenilor. Multe se putea face cu nouă milioane de lei, se puteau repara grădinițele, drumuri, terenuri de joacă, terenuri de sport, dar mult mai mult se putea face din sute de milioane de lei care au fost furate din municipiul Chișinău timp de zece ani”, a menționat Codranu, fără a exemplifica cine și în ce mod a furat banii din bugetul minicipiului Chișinău.

Referendumul din 19 noiembrie 2017, privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a eșuat din cauza prezenței insuficiente la vot. Pentru validarea plebiscitului era necesară prezentarea la urme a cel puțin 33,3% din numărul alegătorilor incluși în listele electorală.  La referendum nu au participat însă decât 17,54% din alegători. Dintre aceștia, pentru demisia lui Dorin Chirtoacă au votat 87,12%, contra demisiei – 12,88%.