Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Ministerului rus de Externe…

Reacția Ministerului rus de Externe privind intenția Moldovei de a cere la ONU retragerea trupelor din stânga Nistrului

Proiectul de rezoluție pe care R. Moldova intenționează să-l propună spre aprobare la ONU pe 22 iunie, privind retragerea necondiționată a trupelor rusești din stânga Nistrului, este calificat de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse drept unul contraproductiv, care doar va împiedica reglementarea problemei transnistrene.

Secretarul de presă al Ministerului rus de Externe, Grigori Karasin, a declarat pentru Interfax că introducerea pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU a solicitării privind retragerea trupelor din regiunea transnistreană nu va face decât să afecteze reglementarea rezolvării problemei.

„Nu poate fi inventat ceva mai contraproductiv și provocator”, a declarat Karasin pentru Interfax, precizând că acest lucru nu face decât „să acutizeze emoțiile și să împiedice evoluția pașnică a procesului de reglementare a problemei transnistrene”.

Recția vine după ce vineri, 15 iunie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că la 22 iunie în cadrul Adunării Generale a ONU, diplomația moldovenească va propune spre aprobare un proiect de rezoluție privind „retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”.

În aprilie curent, autoritățile din Ucraina și-au exprimat disponibilitatea de a forma un coridor pentru evacuarea forțelor militare.

Drept răspuns, vice-premierul rus, Dmitri Rogozin, a declarat că Federația Rusă nu va renunța la operațiunea de menținere a păcii în regiunea transnistreană și că nu intenționează să retragă trupele.