Principală  —  IMPORTANTE   —   (LIVE VIDEO) Primele rezultate oficiale…

(LIVE VIDEO) Primele rezultate oficiale ale alegerilor locale din Chișinău

Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Andrei Năstase, președintele Partidului Demnitate și Adevăr și Silvia Radu, candidata independentă, susținută însă masiv de televiziunile afiliate Partidului Democrat din Moldova sunt liderii cursei electorale după procesarea a 22% din numărul proceselor verbale.  Conform primelor rezultate preliminare, Ceban și Năstase au acumulat cele mai multe voturi în cadrul scrutinului de duminică, 20 mai 2018.

Alegerile locale noi din mun. Chișinău și Bălți, dar și alte cinci localități din țară s-au încheiat. Rata de participare a fost, în capitală, de 35,53%, iar în mun. Bălți, la urne s-au prezentat și mai puțini alegători: 34,92%. Este cea mai slabă participare la alegerile locale în capitală din istoria scrutinelor care au fost validate. Pentru prima dată, chișinăuienii și-au ales prin vot, primarul, în 1999. O prezență mai slabă la urnele de vot a fost înregistrată însă doar în 2005, atunci când Zinaida Greceanîi, deși a câștigat alegerile, nu a devenit primar, pentru că alegerile au fost invalidate.

După numărarea a 23% din procesele verbale, Ceban are 39%, iar Năstase, 31%. Silvia Radu are, în jur de 19% din voturi.

Update: După 26% din procesele verbale numărate, Ceban are 40,4%, iar Năstase, 31,8%. Silvia Radu are 18,4%. Ceilalți candidați au acumulat mai puțin de 5% din voturi.

30% din procesele verbale numărate. Ordinea primilor trei se păstrează. Pe primul loc este Ceban, urmat de Năstase și Radu.

După 60% din numărul proceselor verbale numărate, ordinea primimul clasați se păstrează.

Ion Ceban, Partidul Socialiștiloir din R. Moldova (PSRM) – 42,04%

Andrei Năstase, Partidul Politic Demnitate și Adevăr (PPDA) – 31,33%

Silvia Radu, candidată independentă – 17,61%

Constantin Codreanu, Partidul Unității Naționale (PUN) – 4,35%

Valeriu Munteanu, Partidul Liberal (PL) – 3,7%

Vasile Costiuc, Partidul Democrația Acasă – 0,25%

Alexandr Roşco, Partidul „Casa Noastră-Moldova” – 0,19%

Alexandra Can, Partidul Național Liberal – 0,18%

Maxim Braila, Partidul Popular din R. Moldova  – 0,17%

Victor Strătilă Partidul Verde Ecologist – 0,17%

Alexandru Mâţu, partidul Ruso-Slavean din Moldova – 0,15%

UPDATE: După 72% din procesele verbale numărate, Ion Ceban are 41,55%, Andrei Năstase  – 31,63%, iar Silvia Radu – 17,58%. 

Vom avea turul 2 în Chișinău. Ion Ceban și Andrei Năstase se vor întâlni peste 2 săptămâni. După numărarea a 90% din procesele verbale, diferența dintre Ceban și Năstase este de aproximativ 20 de mii de voturi și 10%. 

Astăzi, 20 mai 2018,  în mun. Chișinău, dar și în alte au avut loc alegeri locale noi. Peste 630 de mii de locuitori au fost așteptați la urne să-și aleagă primarul. În cursa electorală pentru funcția de edil al capitalei au participat 11 candidați, dintre care două femei și 9 bărbați. Pentru ca alegerile să fie validate, la urne trebuiau să se prezinte 1/4 (25%) din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Secțiile de votare au fost deschise începând cu ora 07:00 până la 21:00. Dacă niciunul dintre candidaţi nu va acumula cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni va avea loc al doilea tur de scrutin.

În cursa electorală pentru fotoliul de edil de Chișinău au participat 11 candidați: Ion Ceban (PSRM), Valeriu Munteanu (PL), Alexandr Roşco (Partidul „Casa Noastră-Moldova”, Alexandru Mâţu (partidul Ruso-Slavean din Moldova), Maxim Braila (Partidul Popular din R. Moldova), Andrei Năstase (PPDA), Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (PUN), Alexandra Can (PNL) și Silvia Radu (candidată independentă).

La 20 mai s-au ales primari și în șapte localități: mun. Chișinău, mun. Bălți, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni din r. Hâncești.

Urmăriți aici informații la minut despre alegerile locale:

LIVE TEXT: Chișinăul își alege primarul. Rata de prezentare la vot în suburbii – 27,21%