Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PRIMA reacție PDM! Deputat: „50…

PRIMA reacție PDM! Deputat: „50 de oameni nu pot substitui 850 de mii de cetățeni”

„50 de oameni nu pot substitui peste 850 de mii de cetățeni ai R. Moldova, care vor această schimbare. Este dreptul lor, dar trebuie să respecte și dorința a peste 850 de mii de cetățeni. Dacă se pun împotriva poporului, atunci urmează să-și asume consecințele”, este reacția deputatului democrat Sergiu Sârbu, întrebat de Ziarul de Gardă despre acțiunile și reacția partidului după ce au fost anunțate proteste pe întreg parcursul săptămânii împotriva schimbării sistemului electoral. Sergiu Sârbu, care este unul dintre autorii proiectului de lege privind introducerea sistemului uninominal la alegerile parlamentare și cel care a prezentat vineri, 5 mai, în fața deputaților un raport asupra proiectului de lege, a declarat că nu a discutat cu nimeni din PDM despre proteste. Întrebat dacă PDM și PSRM se vor întâlni pentru a discuta despre acțiunile de protest pentru a veni cu o reacție, vicepreședintele PDM, Sergiu Sârbu a afirmat că nu vede o astfel de necesitate, dar a precizat că la acest moment nu poate exprima decât opinia personală.

„Reforma electorală este susținută de marea majoritate a cetățenilor R. Moldova, de majoritatea partidelor. Vineri, noi am fost martori la un larg consens ce ține de necesitatea reformei sistemului electoral și exact într-un asemenea consens larg există foarte multe ONG-uri și reprezentanți ai societății civile care susțin reforma sistemului electoral. De aceea, noi am auzit  această dorință a poporului, a societății civile și de aceea această reformă a sistemului electoral este inevitabilă. Într-adevăr, sunt câțiva lideri ai unor partide, câteva ONG-uri care se împotrivesc, este dreptul lor, dar marea amjoritate a tuturor, a tot ce este mai bun în R. Moldova, în primul rând a oamenilor,  vor această schimbare, de aceea noi am și realizat această schimbare în cel mai bune condiții și conform unei expertize internaționale foarte, foarte minuțioase”, a declarat pentru ZdG, Sergiu Sârbu.

Întrebat dacă după asemenea „consens larg”, deputații PDM și PSRM vor discuta despre reacțiile la proteste, Sergiu Sârbu a invocat faptul că 850 de mii de cetățeni, care și-ar fi pus semnătura în susținerea schimbării sistemului electoral, prevalează revoltei a „50 de oameni”.

„Nu am discutat cu nimeni. Nu avem nicio reacție, Pentru noi, cel mai important este că 850.000 de cetățeni vor schimbarea. Avem zeci și zeci de ONG-uri care vor această schimbare,avem bresle din toate domeniile care vor schimbarea. Reacția lor pentru noi contează. Pentru ei noi muncim și vom realiza această schimbare. Cei care nu sunt de acord au dreptul constituțional să se exprime liber. Noi respectăm opinia lor, dar nu putem merge împotriva voinței cetățenilor”, a explicat vicepreședintele PDM.

Contactat de ZdG, Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al PDM nu a răspuns la telefon. Irina Gâscă, reprezentanta serviciului de presă al PDM a declarat că nu cunoaște dacă va exista o reacție a partidului, dar ne-a asigurat că va reveni cu o informație.

Citiți și

(foto/LIVE TEXT) UPDATE: Flashmob în fața Parlamentului: Maia Sandu îndeamnă la proteste zilnice: „PDM și PSRM au împărțit puterea”