PLDM transpune în inițiativă legislativă propunerea PAS. Se cere alegerea deputaților în două tururi

Deputații din fracțiunea PLDM propun ca alegerea deputațiilor pe circumscripții uninominale să aibă loc în două tururi de scrutin și nu în unul singur, astfel cum prevede în prezent sistemul elextoral mixt, votat de PDM, PSRM și deputați din Grupul parlamentar popular european. În acest sens liberal-democrații au înregistrat în Parlament un proiect de lege pentru operarea modificărilor respective în Codul Electoral. Potrivit șefului fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, alegerea deputaților dintr-un singur tur „va încălca flagrant principiul reprezentativității și în Parlament” și s-ar putea întâmpla ca parlamentari să fie numite persoanele care nu au acumulat decât trei-cinci mii de voturi, lucru care este „absolut inadmisibil”.

„Proiectul de lege prevede modificarea unor articole care prevăd organizarea alegerilor în două tururi. Alegerea în primul tur va încălca flagrant principiul reprezentativității și în Parlament vom putea vedea deputați aleși cu 3-5000 de voturi, ceea ce e absolut inadminibil. În urma modificării Codului Electoral autoritățile au încălcat grav o prevedere constituțională, și anume dreptul de a candida la o funcție publică și de a fi ales, deoarece cetățeanul R. Moldova cu drept de vot nu mai poate candida în calitate de candidat independent în alegerile parlamentare în circumscripția națională. Acest drept s-a păstrat doar în circumcripția uninominală. E adevărat, nu avem încă un precedent (n. r. – de accedere în Parlament a unui candidat independent), dar asta nu înseamnă că printr-un act legislativ putem să-i interzicem cetățeanului să candideze la nivel național.

Vom insista ca acest proiect să fie inclus și supus discuțiilor în comisiile parlamentare și să fie inclus în ședința plenului. Altfel ne vom trezi cu un număr mare de deputați care nu vor reprezenta voturile cetățenilor. Acest fapt ne-a fost demonstrat și în al doilea tur al alegerilor din Chișinău. Aceasta este și o recomandare a Comisiei de la Veneția, iar autorii nu au ținut cont de ea. Pentru a repara această greșeală, noi am depus această inițiativă”, a declarat Tudor Deliu într-o conferință de presă la Parlament.

Acum două zile, conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate a semnalat că rezultatele scrutinului local din capitală denotă faptul că alegerile parlamentare în circumscripții uninominale într-un singur tur, nu reflectă, de fapt, votul alegătorilor, deoarece candidatul socialist a acumulat cele mai multe voturi în turul I, dar nu a obținut victoria în turul II.

Într-o conferință de presă, Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național al PAS, a explicat că în pofida victoriei candidatului pro-european, dacă rezultatele celor două tururi vor fi extrapolate pe cele 11 circumscripții uninominale formate în capitală pentru alegerile parlamentare din toamnă, se atestă că 9 mandate vor reveni socialiștilor și numai două candidaților pro-europeni.

Potrivit PAS, aceste cifre ar demonstra faptul că PDM ar fi creat toate condițiile pentru ca următoarea guvernare să fie preluată de PSRM, de Igor Dodon, iar „odată cu acesta, de către Kremlin”. PAS a cerut PDM-ului anularea sistemului mixt și a anunțat că urmează să informeze instituțiile internaționale referitor la caracterul antidemocratic al sistemului respectiv.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    TRINOMUL PLAHOTNIUK, DODON ȘI ȘOR VA PUNE MOLDOVA ÎN GENUNCHI!

    Împotriva banilor, șantajului și corupției lui Plahotniuk toate strădaniile PAS, PPDM și PLDM vor rămâne neputincioase! Trinomul Plahotniuk, Dodon și Șor va îngenunchia complet Moldova!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *