PDM se laudă că schimbarea sistemului electoral este susținută de un ONG condus de Plahotniuc

Canalele media care aparțin liderului Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc scriu că peste 50 de ONG-uri din R. Moldova salută compromisul PDM-PSRM privind schimbarea sistemului electoral. Într-o declarație publică, organizațiile semnatare afirmă că schimbarea sistemului electoral este „un lucru așteptat de majoritatea cetățenilor”, invocând că acesta este „confirmat de toate sondajele de opinie realizate în ultima vreme”. Nu se cunoaște cum s-a reușit o mobilizare a celor 53 de ONG-uri după votul de vineri, 5 mai, din Parlament, deoarece majoritatea dintre acestea sunt asociații regionale și locale de pe întreg teritoriul țării. 

„Noi, reprezentanții societății civile, salutăm calea de mijloc aleasă în Parlament în legătură cu schimbarea sistemului electoral. Considerăm că votul exprimat de majoritatea deputaților creează condițiile pentru atingerea unui larg consens politic,dar şi în societate, pentru schimbarea actualului sistem de vot şi realizarea reformei politice așteptate de cetăţeni”, se arată în declarația ONG-urilor.

ONG-urile au făcut și un apel către toate fracțiunile politice din Legislativ de a da „dovadă mai departe de deschidere în implementarea reformei politice şi în schimbarea actualului sistem de vot”.

„Considerăm că este un moment important în care partidele politice, în special cele din parlament, trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi de maturitate”, susține semnatarii.

Printre cele 53 de organizații non-guvernamentale și asociații obștești se numără și Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM). Asociația Obștească, care își anunță drept scop îmbunătăţirea mediului de afaceri din R. Moldova, este fondată în iulie 2010 și are adresa juridică pe str. D. Cantemir 1/1, acolo unde se află clădirea Global Business Center, care aparține președintelui PDM, Vlad Plahotniuc.

Director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) este Andrei Crigan, dar președintele și fondatorul acesteia este Vlad Plahotniuc. Pe pagina web a ONG-ului, Plahotniuc spune l-a fondat „după o activitate îndelungată – și de succes în mediul de afaceri”.

 

Lista organizaţiilor neguvernamentale şi asociaţiilor obşteşti semnatare

1. Consiliul Național Consultativ al Șefilor Direcțiilor/Secțiilor Cultură și Oamenilor de Cultură
2. A.O. “Perlele Moldovei”
3. Asociația Muzical-Corală, Chișinău
4. Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, Chișinău
5. Liga Tineretului din Raionul Leova “Speranța”, or. Leova
6. A.O. Ilinca-Art
7. A.O. Floresitas
8. A.O. Rafael Star
9. A.O. Plai Înfloritor
10. A.O. Ștefan cel Mare și Sfânt
11. A.O. FACEMM
12. Fundația Cultură Nicolae Glib
13. A.O. Familii Migrante
14. Societatea Culturală “Pasărea Phoenix”
15. A.O. “Mereu Aproape”
16. A.O. Homecare, Chișinău
17. A.O. Inimă mare, Chișinău
18. Centrul Politici și Strategii în sănătate, Chișinău
19. A.O. Angelus-Moldova, Chișinău
20. A.O. “Mamele pentru viață”
21. A.O. “Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor”
22. Asociația Fondul Scrisului și Culturii Slavone din R. Moldova
23. Asociația Tineretului Ucrainean din Moldova “Zladoga”
24. Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova
25. Comunitatea Găgăuză din Republica Moldova, Chișinău
26. Uniunea Polonezilor din Republica Moldova, Chișinău
27. Gildia Antreprizătorilor Ruși, Chișinău
28. Asociația Lucrătorilor Instituțiilor de Învățămînt Slavone, Chișinău
29. Organizația obștească “Diaspora Georgiană”, Chișinău
30. Mișcarea Obștească “Unitatea Spirituală Rusă”
31. Centrul Național al Romilor
32. Congresul Azerilor din Republica Moldova
33. A.O. Pro-Femeia Ungheni
34. Asociația pentru Copii și Tineret “Făclia”, Ungheni
35. A.O. Codrenii, Şipoteni
36. A.O. Epitrop, Călărași
37. A.O. Mihail Sadoveanu, Călărași
38. Centrul de Resurse pentru Tineret “Dacia”, Soroca
39. Incubatorul de Afaceri, Soroca
40. A.O. Soarta, Soroca
41. Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova (CNOSM)
42. Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART)
43. Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM)
44. A.O. Ave Natura
45. Centrul Promovare și Apărare a Drepturilor Omului
46. A.O. Credinţă Patriei
47. A.O. Adăpost şi Alinare
48. Fundaţia Ecoul Cernobîlului
49. Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect CULTUM
50. Centrul Pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului
51. Asociația Pentru Democrație, Economie și Reforme
52. A.O. Reciclare
53. Asociația Moldova Europeană Unită

Cu votul a 74 de deputați democrați, socialiști și din Grupul Popular European, la 5 mai 2017, a fost luată decizia de a comasa cele două proiecte care vizează schimbarea sistemului electoral actual, unul privind introducerea sistemului uninominal, propus de PDM și altul privind introducerea sistemului mixt la alegerile parlamentare, semnat de PSRM.

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral prin introducerea sitemului uninominal, înregistrat în Parlament de către cei 34 de membri ai fracțiunii PDM, a fost introdus pe ordinea de zi pentru examinare în prima lectură. Modificarea agendei a fost propusă de șeful legislativului, Andrian Candu, la începutul ședinței plenare. Deși la 3 mai a avut loc ședința biroului permanent al Parlamentului, iar la 4 mai deputații au aprobat agenda curentă, proiectul privind introducerea sistemului uninominal nu a fost enunțat de niciun deputat democrat. „Surpriza” a fost criticată de PLDM, PSRM și PL. Ultimii au părăsit sala de ședințe, iar socialiștii l-au invitat pe Candu la discuții în cadrul fracțiunii,  după ce au solicitat o pauză de 30 de minute. PDM și PSRM se pare că au ajuns la un numitor comun, deoarece, ulterior, democrații au considerat „logic” și „corect” ca proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare, semnat de PSRM, să fie, la fel, introdus pe ordinea de zi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *