Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Năstase despre moartea lui Luncașu:…

Năstase despre moartea lui Luncașu: „Anumite forțe au vrut neapărat să impună o singură ipoteză, a suicidului”

Foto: gov.md

Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova ar putea fi audiat în dosarul morții omului de afaceri Iurii Luncasu. Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, susține că ar trebui audiați toți cei care au tangență cu acest caz.

„Au existat anumite forțe care au vrut neapărat să impună o singură ipoteză, ipoteza suicidului. Organele de drept, în colaborare loială, și mă refer aici la instituțiile MAI, mă refer la poliție, la instituțiile abilitate cu investigarea acestui caz, în colaborare cu Procuratura, au decis să examineze acest caz sub toate aspectele, fără a exclude vreo ipoteză din economia acestui dosar.Sunt sigur că în scurt timp, instituțiile statului vor veni cu mai multe detalii, în momentul în care ancheta va permite acest lucru, fără a o periclita”, a declarat Năstase.

Întrebat dacă Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al PDM, prieten de familie cu Luncașu, sau alți oameni din anturajul acestuia ar putea fi audiați în acest caz, ministrul a precizat că acest lucru se va produce „cu siguranță”.

Toți cei care au vreo tangență cu acest caz vor fi audiați, pentru ca astea sunt rigorile unei anchete penale. Dacă există în calcul mai multe ipoteze, toate aceste ipoteze trebuie verificate inclusiv prin audierea mai multor martori, prin examinarea mai multor probe materiale sau de altă natură. Am încredere că organele de drept vor face lumină în acest caz”, a declarat oficialul.

Plahotniuc însă nu se mai află în R. Moldova de la mijlocul lunii iunie, perioadă în care PDM a plecat de la guvernare.

Informația precum că omul de afaceri Iurii Luncașu, reprezentantul companiei care deține „Casa Albă”, impunătoarea clădire de la poalele parcului Valea Morilor atribuită lui Vladimir Plahotniuc, a decedat în seara zilei de 17 august a apărut în presă duminică dimineața, la 18 august.

Înștiințarea precum că pe traseul R-6 se află o persoană împușcată în regiunea capului ar fi parvenit la serviciul 112 la ora 20:07. Babin Boris, șoferul lui Iurii Luncașu, ar fi declarat oamenilor legii că în seara aceleiași zile, la ora 19:00, ar fi fost contactat telefonic de șeful său, care i-ar fi cerut să vină la domiciliu și să se deplaseze într-o direcție necunoscută, la aer curat. Șoferul ar fi mers cu automobilul de serviciu la casa lui Luncașu, de unde l-a luat și s-au îndreptat spre traseul R-6 (Ialoveni-Durlești). La un moment dat, Luncașu i-ar fi cerut șoferului să oprească automobilul în câmp și să scrie o scrisoare cu următorul conținut: ,,Căsuță albă am cumpărat în 2017 am fost investitor”.

Ulterior, potrivit declarațiilor șoferului, Iurii Luncașu ar fi ieșit din automobil, comunicându-i șoferului că vrea să răsufle aer curat, iar după câteva clipe s-ar împușcat în regiunea capului cu propriul pistol.

„Sunt trei versiuni, Poliția are o versiune, Procuratura are alta. Noi le investigăm pe toate și o să dăm o părere unică”, a declarat pentru ZdG șeful Procuraturii mun. Chișinău, Ștefan Șaptefraț.