Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu, despre creditul de…

Maia Sandu, despre creditul de 50 de milioane oferit de BERD pentru procurarea rezervelor de gaze naturale

Fostul premier al R. Moldova, Maia Sandu, susţine că semnarea creditului în valoare de 50 milioane de dolari, oferit de BERD în scopul aprovizionării cu gaze naturale este lipsit de detalii şi acuză actuala guvernare de netransparenţă. Declaraţii au fost făcute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”,de la Jurnal TV.

Fostul premier spune că Guvernul pe care l-a condus a purtat dicuţii cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare despre acest subiect, însă condiţiile care erau propuse atunci erau neavantajoase.

„Noi am discutat acest subiect cu Banca Europeană. Sunt curioasă să văd care este dobânda, fiincă aceasta este cu siguranţă mai mare decât dobânda plătită pentru Banca Uniunii Europene sau pentru creditul românesc. Noi am cosiderat foarte scumpă acesta opţiune. Atunci am ajuns la concluzia că avem din banii UE și românești 50 de milioane ca să achităm gazele. Dacă nu este nevoie de acest credit, R. Moldova va fi nevoită oricum să plătească. Nouă ni s-a spus că vom trebui să plătim un milion de euro”, a explicat Maia Sandu.

Fostul premier susţine că semnarea acestui credit a fost făcut fără lipsă de detalii şi că acuză actuala guvernare de netransparenţă.

„După ce am plecat de la Guvern s-au blocat dicuţiile cu România şi Ucraina în formula tripartit, ca să folosească fluxul revers de gaze pe la sud. Nu avem niciun detaliu. Avem doar acest credit. Nu ne spune nimeni la ce condiții de parcă ei din buzunarul lor o să întoarcă aceşti bani. Noi o să-i plătim, ceteţenii R. Moldova. Dacă nu se va materializa, o să plătim noi un milion de euro de pomană”, a susţinut fostul premier.

Prim-ministrul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, au semnat ieri, 11 decembrie, un aranjament financiar care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, în valoare de 50 milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova, în caz de necesitate.

Contractul de tranzit al gazelor naturale semnat între Ucraina și Federația Rusă expiră la 31 decembrie 2019, iar cele două țări nu pot ajunge la o înțelegere privind reînnoirea acestuia. În condițiile respective, potrivit unor politicieni din opoziție și experți de la Chișinău, de la 1 ianuarie 2020, R. Moldova riscă să rămână fără gaze naturale și fără energie electrică. De cealaltă parte, autoritățile îndeamnă cetățenii să-și păstreze calmul.