(live text/foto/video) Protestele au luat sfârșit! Ce demers urmează să ajungă pe masa Comisiei de la Veneția, a Parlamentului European și ambadei SUA

Un protest pentru duminică, 11 iunie, au anunțat încă la 22 mai curent lideri ai unor partide politice din opoziție, mai multe ONG-uri și personalități din diferite domenii. Aceștia au rezervat spațiul din fața Parlamentului și au îndemnat cetățenii să se alăture acțiunii de protest pentru a cere deputaților retragerea proiectelor de lege, votate în primă lectură, care presupun modificarea sistemului electoral proporțional în unul mixt.

În timp ce oamenii se adună în fața Parlamentului cu drapele R. Moldova în timp ce răsună cântece patriotice, zeci de autobuzi,  care transportă organizat oamenii, se îndreaptă în mai multe orașe din țară, precum Ialoveni, Edineț și Cahul, pentru mitinguri în favoarea sistemului mixt. Anti-protestul, care nu a fost anunțat anterior de niciun lider politic sau ONG, este prezentat pe scenele instalate în aceste orașe drept „o campanie de informare pentru susținerea votului mixt, inițiată de societatea civilă”. 

ZdG a scris vineri, 9 iunie, că mai mulți primari din țară mobilizează persoane pentru a participa la un anti-protest al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a publicat dicuțiile audio cu câțiva funcționari publici din unele sate din raionul Rezina. Contactați ulterior, primarul satului Echimăuți, Igor Marcu, și președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, care este și președinta organizației teritoriale a PDM, au negat astfel de informații. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalei Gamurari nu a infirmat, dar nici nu a confirmat informația, invocând că nu ar fi la curent cu ultimele acțiuni ale partidului.

Protestul din fața Parlamentului împotriva modificării sistemului electoral

Ora 14.55
Protestul din fața Parlamentului organizat de societatea civilă care se pronunță împotriva schimbării sistemului electoral a luat sfârșit.

Ora 14.45
Acțiunea „societății civile locale din Edineț” privind susținerea votului mixt a luat sfârșit.

Acțiunile din Edineț și Cahul în favoarea sistemului mixt

Ora 14.30
A fost citit un apel către partenerii externi. Declarația a fost aprobată de mulțimea din fața Parlamentului.

Apel cu privire la neadmiterea modificăriii sistemului electoral în R. Moldova

„Noi, participanți ai protestului din 11 iunie 2017, pledând pentru dezvoltarea R. Moldova ca stat de drept, democratic, prosper și în spiritul valorilor europene, îngrijorați de limitarea dreptului la alegeri reprezentative, libere și corecte, cât și a dreptului de reprezentare echitabilă și proporțională a tututor cetățenilor în Parlamentul R. Moldova, indiferent de locul de trai al acestora, revoltați de capturarea instituțiilor de stat de către liderăă PDM, fapt ce a dus la manipularea și discreditarea proceselor democratice, dezvoltarea economică precară, corupție endemică, justiție selectovă, control politic al mass-media și propagandă mediatică, dezinformare și manipulare a opiniei cetățenilor cu privire la subiectele de importanță publică majoră (…) conștienți că schimbarea sistemului electoral este făcută în folosul PDM, a PSRM și a politicienilor discreditați și șantajabili, contrar intereselor cetățenilor și democrației din R. Moldova, declarăm:

Ne opunem cu fermitate modificării sistemului electoral prin trecerea la sistemul mixt sau uninominal(…)!”, a dat citire demersului Ștefan Gligor,  avocat și directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale din R. Moldova.

Ora 14.15
Acțiunea de susținerea a sistmeului mixt, organziată de „societatea civilă” în or. Cahul a luat sfârșit

Ora 14.10 
La acțiunile de susținere a sistemului mixt, organizate în orașele Edineț și Cahul, după câteva discursuri în favoarea inițiativei PDM și PSRM, pe scenă au urcat interpreți care au îndemnat oamenii la joc și voie bună. La Cahul a cântat interpreta de muzică populară Adriana Ochișanu și interpreta de muzică ușoară Cornelia Ștefăneț, iar la Edineț, acolo unde ZdG a scris că în dimineața zilei de astăzi că se îndreptau mai multe microbuze și autobuze care duceau orgnaizat oameni, interptetul Iurie Sadovnic și Natalia Gordienco. Detalii AICI: (foto) Anti-protest sau concert? Ce artiști au urcat pe scena așa-zisei „societăți civile” din Edineț și Cahul

Natalia Gordienco, Edineț, 11 iunie 2017. Foto: privesc.eu

Ora 13.40
O coloană imensă de microbuze și autobuze au fost suprinse de un internaut staționând pe traseul Chișinău-Edineț. Acesta a plasat imaginile video pe o rețea de socializare, întrebându-se: „Protest la Chișinău sau prin raioane?”. Din secvența filmată pot fi observați mai mulți polițiști care reglementează traficul rutier. Autorul postării susține că în fruntea coloanei se deplasa mașina postului de televiziune Prime TV, canal afiliat Partidului Democrat din Moldova (PDM) și al cărui beneficiar final este liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc. Detații AICI: (video) Zeci de microbuze și autobuze supravegheate de poliție se îndreaptă spre Edineț

Traseul Chișinău-Edineț. Foto: Daniela Botnariuc

Ora 13.15
Moment liric în fața Parlamentului de la interpretul Pașa Parfeni. Acesta a cântat o piesă pe versurile lui Alexei Mateevici: „Hai, măi frate, hai, măi frate, zorile se-aprind, hai să căutăm dreptate voie și pământ!”

Ora 13.00
CHIȘINĂU: Vorbitorii se succedează la microfonul din scena instalată în fața Parlamentului: Igor Boțan, analist politic, Vlad Gribincea, preșdintele CRJM, Lilia Carasciuc, director Transparency International Moldova etc.

Vlad Gribincea și fiul său în fața Parlamentului: „Nu fiți ipocriți: dle Dodon, retrageți proiectul, dle Leancă, nu îngropați țara!”

Ora 12.20
CHIȘINĂU: În fața Parlamentului s-au adunat câteva sute de oameni. La tribuna instalată sunt ținute discursuri. Organizatorii anunță că protestul este organizat de către societatea civilă. Mulțimea scandează „Rușine!”.
EDINEȚ: Mesaj pe scena din piața orașului: „Atunci când deputatul nu-și face datoria, iar oamenii pot să-l demită, cine are de câștiAgat?” Mulțimea: „Moldova, Moldova!”
Pancarte: „Usatîi mi-i rușine mie că nu ți-e rușine ție”, „Nu vrem lista de partid cu anonimi”
CAHUL:  Poetul și blogger-ul Traian Vasilcău rostește un discurs în fața protestatarilor:  „Noi, în Moldova, avem boala de a schimba oamenii, nu sistemele (…) Nu este corect. (…) Dumnezeu a creat oamenii, nu listele de partid.

Ora 11:45
(foto/video) Curse ocazionale duc la Ialoveni oameni pentru un miting în favoarea votului mixt! O deputată PDM în mulțime


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Traian Harașosfetiuc

  •FIASCO TOTAL pentru Plahotniuc și acoliții lui: La mitingul din
  fața aparlamentului au venit peste douăzeci de mii de oameni!
  11 iunie 2017

 2. Le Justicier

  Le Justicier

  Păi una-i, când bikerul Plahotniuc încalecă motocicleta și face un tur
  prin oraș și-i cu totul altceva când politicianul Plahotniuc încalecă
  poporul cu votul nominal sau mixt și face un tur prin toată Moldova,
  ba încă-i croiește cu ghiciușca pe cei care nu-s de acord cu asta!

 3. Aglaia

  Bine,bine,dle Petrenco V.Ca antreprenor sunteti multumit,dar ca cetatean nu va este jena si nici rusine in ce tara traiti si in ce regim se preconizeaza a trai dupa alegeri,daca se va impune aceasta modalitate de a alege Parlamentul? Cum va inchipuiti ca copii si nepotii dv.vor trai intr-un astfel de regim “democratic”?Fiti atent,dle! Chiar credeti in lozinca falsa ca:”…pe o insula separata de lume se poate construi komunismul”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *