Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE text & VIDEO/ Protestul…

LIVE text & VIDEO Protestul s-a încheiat. Susținătorii lui Năstase vor reveni mâine la Primărie

În fața Primăriei mun. Chișinău are loc o acțiune de protest împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău prin care rezultatele alegerilor locale noi au fost invalidate. Participanții la acțiune scandează „Năstase e primarul!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică”, „Jos, Mafia!”, „Nu stați acasă, dacă vă pasă!”, „PD-PSRM – ciuma roșie!”.

20.33: Mai mulți manifestanți au rămas totuși în PMAN. Câțiva susținători au început să cânte.

20.28: Protestul s-a încheiat, iar manifestanții urmează să revină mâine în fața Primăriei.

20.24: „Este important să mergem și la următoarea ședință de judecată și dacă nu se întâmplă pe parcursul zilei de mâine, ne vedem în fața primăriei, la ora 18.00. E important să revinem și mâine și poimâine, până reușim să obținem victorie”, a declarat Maia Sandu.

20.19: Liderul PPDA informează susținătorii că este nevoit să plece din PMAN: „Ne vom pregăti cu tehnică de sonorizare. Vom încerca să ne mobilizăm. Din păcate, dacă îmi dați voie, am să plec la emisiunea Lorenei Bogza și ulterior a Nataliei Morari”. 

20.15: „Ce poate să te facă să nu vii aici? E rușine când se întâmplă o asemenea nemernicie și să stai comod în banca ta. Cred că alegerile au demonstrat că lucrurile se pot schimba și noi mergând la la alegeri putem face această schimbare”, a spus Nata Albot.

20.11: Maia Sandu și Andrei Năstase cheamă oamenii la proteste și în zilele următoarele. „Toți care au venit astăzi, mâine să vină cu cel puțin 2-3 prieteni”, a menționat Maia Sandu.

19.40. Andrei Năstase susține că liderul PDM a cerut Parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare. Acesta propune protestatarilor să ceară nu numai validarea mandatului său de primar, dar și anularea sistemului mixt de vot, care ar fi fost adoptat „special pentru Plahotniuc și Dodon”, astfel încât să fie eliminate partidele de opoziție.

19.40. Maia Sandu și Andrei Năstase îndeamnă cetățenii să iasă în stradă și să aducă cu ei prietenii. Lidera PPDA: „Trebuie să venim în număr mare și să ne apărăm drepturile, vom reuși doar dacă vom fi mulți și uniți, doar dacă vom conștientiza cât de critică este situația”.

19.30. Protestatarii strigă: „Arde tare!”

18.55. Protestatarii se îndreaptă în Piața Marii Adunări Naționale.

18.50. Sediul PDM este păzit de zeci de polițiști și trupe speciale de intervenție.

În spetele sediului PDM sunte dislocate trupe speciale de intervenție

18.45. Protestararii, în frunte cu Maia Sandu și Andrei Năstase, au urcat pe pragul sediului PDM.

18.35. Printre protestatari se numără ex-magistrata Domnica Manole, dată afară din sistem și anchetată penal pentru pronunțarea unui decizii prin care obliga Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze un referendum republican perivind alegerea președintelui țării prin vot direct. „Numai printr-o justiție independentă putem construi viitorul țării!”, s-a adresat Domnica Manole protestatarilor. Aceasta a declarat că pentru pronunțarea unei decizii care nu a convenit guvernării a plătit cu funcția de magistrat și dosar penal.

18.30. Protestatarii strigă în fața sediului PDM: „Poporul este puterea!”, „Năstase, primar!”.

18.25. Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA, îndeamnă cetățenii să protesteze pașnic în fața sediului PDM și să nu atingă nimic: „Să nu atingeți nimic aici, nu atingeți proprietatea publică. O să aparțină poporului. O să facem muzeu aici sau centru pentru copii. Dacă-l întâlniți pe Plahotniuc, nu-l atingeți, vă rog! El o să aibă cel mai echitabil proces. Vă rog, nu-l bateți, trebuie să-l judecăm în modul cel mai civilizat”.

18.21. Maia Sandu îndeamnă cetățenii să iasă în stradă: „Trebuie să conștientizăm cât de dramatic este acest eveniment. Abuzurile au întrecut orice limită. E important să veniți aici, alături de noi, la orice oră, doar unitatea ne poate salva democrația”.

18.15. Protestatarii au ajuns în fața sediului Partidului Democrat din Moldova, de pe str. Bulgară.

18.10.  În apropiere de sediul PDM sunt dislocate trupe speciale în număr mare. Mașinile părăsesc în grabă sediul PDM.

18.00. Protestatarii se îndreaptă în marș spre sediul PDM.

17.50. Maia Sandu: „Ei ne testează răbdarea. Ei speră că ne va fi frică și că ne vom opri aici. Acum e momentul să sunăm colegii, prietenii, cunoscuții noștri și să le spunem că e timpul să iasă în stradă. Au ajuns să ne fure votul, pentru că nu au crezut că suntem puternici. Prin cele mai murdare mijlocae încearcă să ne fure victoria”. Lidera PPDA a anunțat că pe parcursul zilei de astăzi, despre decizia de invalidare a mandatului lui Andrei Năstase au fost informate misiunile diplomatice ale Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.

17.45. Liderul PPDA, Andrei Năstase, îndeamnă cetățenii să iasă la manifestație, dar îi îndeamnă să nu se lase provocați și să protesteze civilizat.