Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Relansarea Partidului „Mișcarea Acțiunea…

LIVE Relansarea Partidului „Mișcarea Acțiunea Europeană”. A fost aleasă o nouă denumire și un nou statut

Mișcarea Acțiunea Europeană, care în 2011 a fuzionat cu Partidul Liberal, își anunță revenirea în viața politică. În cadrul Congresului partidului, care are loc astăzi, 21 iulie, urmează a fi aleasă noua conducere și stabilirea unui nou program. Potrivit surselor ZdG, președinte al partidului ar urma să fie numit Valeriu Munteanu.

12.20: Congresul USB a adoptat o Rezoluție cu privire la obsesia anulării „paradigmei geopolitice” și o Rezoluție cu privire la diversiunea numită „moldovenism civic”. Potrivit membrilor partidului, atât timp cât Republica Moldova este poziționată geografic acolo unde este, paradigma „renunțării la geopolitică” este imposibilă, pentru că „a nu alege între Est și Vest, înseamnă, de fapt, că ai ales deja Estul”.

„În fața pericolului reprezentat de reorientarea spre Est a Republicii Moldova, a menținerii populației în sărăcie și lipsă de perspective, Congresul Uniunii Salvați Basarabia afirmă cu tărie scopul suprem al partidului, anume Unirea Republicii Moldova cu România și se declară totodată în opoziție față de alianța moldovenist-statalistă PSRM—ACUM”, este menționat în Rezoluția cu privire la diversiunea numită „moldovenism civic”.

12.05: Ilie Crețu a fost ales secretar al partidului.

11.56: Valeriu Munteanu a fost ales președinte al USB.

11.50: „Relansăm partidul pentru că credem în pluralismul politic. Avem o viziune pe care vrem să o impunem prin mijloace politice și democratice. Oare vrea cineva să nu mai avem opoziție la putere? Scopul suprem al USB este Unirea cu România. Dacă am fi avut până acum partide cu adevărat unioniste, acestea ar fi fost puternice, iar unirea ar fi mai aproape. Din păcate, unirea ni se pare acum mai îndepărtată ca niciodată. Tocmai de aceea, a apărut și partidul nostru”, a declarat Munteanu.

11.26: Valeriu Munteanu a fost propus pentru funcția de președinte al Partidului „Uniunea Salvați Basarabia”.

11.25: Viziunea politică a USB este Reunirea Republicii Moldova cu România. USB este un partid unionist, care crede că obiectivele cele mai importante ale cetățenilor Republicii Moldova — libertate, demnitate, prosperitate, securitate — pot fi atinse prin Reunirea cu România.

„USB este împotriva oricărui viziuni reducționiste care asociază Reunirea cu „partidele «de dreapta»” sau cu „electoratul «pro-românesc»”. Reunirea se adresează tuturor și este pentru fiecare în parte. Aparent paradoxal, dar cei care vor beneficia cel mai mult în urma Reunirii sunt tocmai aceia care astăzi constituie electorate așa-zis „de stânga” din republică”, este menționat în noul statut al partidului.

În termeni ideologici, doctrina USB se va baza pe trei repere fundamentale:

  • identitatea (apartenența etno-lingvistică la națiunea română);
  • familia (familia tradițională);
  • credința (credința creștin ortodoxă).

11.15: Congresul a votat schimbarea denumirii partidului în „Uniunea Salvați Basarabia”.