Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Democrații acuză majoritatea parlamentară…

LIVE Democrații acuză majoritatea parlamentară de încălcarea normei constituționale

Vladimir Cebotari, membru al fracțiunii PDM din Legislativ susține că majoritatea parlamentară, prin proiectul de hotărâre pe care urmează să-l voteze astăzi, încalcă norma legală și constituțională, atentează la independența sistemului procuraturii și creează un precedent care „va crea multă bătaie de cap și va spulbera orice încredere în autonomia instituțiilor”.

Vladimir Cebotari susține că hotărârea pe care ar urma să o adopte astăzi Parlamentul, prin care se constată că Eduard Harunjen nu ar fi fost eligibil pentru a accede la șefia Procuraturii Generale (PG) deoarece deținea statutul de membru al Consiliului Superior a Procurorilor (CSP), ar fi una neprofesionistă, care neglijează decizii ale instanțelor de judecată și Curții Constituționale, nu are efect juridic și crează un precedent care pune sub semnul întrebării independența procuraturii.

Potrivit lui Cebotari, poziția PDM nu ține de numele procurorului general actual, ci se referă la precedentul pe care l-ar crea adoptarea unei astfel de hotărâri.

„Se încearcă a se aproba și va fi aprobată o hotărâre de Parlament prin care se invocă faptul că procurorul general la momentul participării la concurs nu a întrunit condiția de a nu fi membru al Consiliului Superior al Procurorilor pe o perioadă de șase luni care a precedat concursul. Acest temei a fost contestat în instanța de judecată de unele persoane fizice și toate instanțele s-au expus contra acelei contestații, constatând că nu s-a încălcat legea, iar procurorul general nu a deținut calitatea de membru al CSP. Curtea Constituțională s-a expus foarte clar că dl Harunjen nu a deținut calitatea de membru al CSP. Careva pasaje din acea hotărâre a Curții Constituționale sunt luate ca bază de către autorii acestui proiect de lege, iar alte pasaje care constată că nu a fost încălcată această normă sunt neglijate”, a declarat Vladimir Cebotari, precizând că prin această hotărâre se produce „o subordonare totală a CSP”.

Vladimir Cebotari, care este fost ministru al Justiției, susține că președintele țării poate constata careva condiții de interdicție sau incompatibilități de a ocupa unele poziții de către procurorul general și respectiv, procurorul general poate fi demis, pe când atribuția de a admite un candidat la concursul pentru funcția de procuror general aparține doar Consiliului Superior al Procurorilor.

„Această hotărâre de Parlament nu produce efect juridic. De jure, nu poate fi demis dl Harunjen din funcția de procuror general. O a doua mare încălcare este că ceea la ce fac trimitere colegii din Parlament și ceea ce se vrea să se decidă de președintele Dodon este o încălcare a normei constituționale și anume a articolului 125 din Constituție, care spune clar că există o singură formă de încetare a relațiilor de muncă dintre procurorul general și cei care-l angajează: demisia. Demisia se face de președinte doar la demersul Consiliului Superior al Procuraturii. Respectiv, nu poate fi vorba ca președintele să ia vreo decizie de demitere sau de încetare a raporturilor de muncă cu procurorul general pe motiv că așa cer deputații din Parlament ”, a explicat Vladimir Cebotari poziția PDM, care a criticat și lipsa de reacție a conducerii țării, inclusiv a prim-ministrei Maia Sandu, după ce la 5 iulie Grupul de State contra Corupției (GRECO) a expediat autorităților din R. Moldova o scrisoare în care exprimă „îngrijorări vis-a vis de transparența și dinamica procedurii de adoptare de către Parlament a inițiativei în primă lectură”

PDM a anunțat în plenul Parlamentului că nu va vota hotărârea semnată de Blocul ACUM și PSRM.