Jumătate dintre deputați nu au un CV vizibil pe site-ul Parlamentului

Cetățenii R. Moldova aproape că nu îi cunosc pe cei care le reprezintă interesele și pe care îi plătesc din banii lor. Cel puțin asta reiese dintr-o simplă analiză a listei deputaților din Parlamentul R. Moldova. Jumătate dintre ei nu au un CV public, iar în lipsa acestuia este dificil să analizăm competențele acestora.

Site-ul Parlamentului R. Moldova oferă tuturor cetățenilor posibilitatea de a consulta lista celor 101 deputați, dar și de a analiza CV-urile acestora. În urma unor verificări sumare, ZdG a constatat că unii „slujitori” ai poporului nu-și afișează CV-urile, iar oricare altă informație, în afară de aparteneța la un partid politic, este indisponibilă.

Astfel, 53 de deputați din actualul Legislativ își ascund CV-urile de ochii alegătorilor lor. Dintre aceștia, 27 de deputați reprezintă fracțiunea Partidului Democrat, 9 deputați reprezintă fracțiunea Partidului Liberal, 9 deputați își zic neafiliați, 4 persoane reprezintă PSRM, 2 deputați sunt din PCRM, iar câte o persoană este din PLDM și PPE. Ceilalți 48 de deputați au atașat câte un CV, din care putem afla date despre studiile și formarea lor profesională. În urma cercetărilor, am descoperit un CV scris exclusiv în versiune rusă – al deputatului PSRM, Fiodor Gagauz.

La capitolul limbi vorbite, o parte dintre deputați s-au abținut să indice care anume sunt aceste limbi. Astfel, doar 21 de deputați au indicat limba maternă, inclusiv limbile moderne vorbite. Unii deputați din Parlament scriu că ar cunoaște engleza, franceza, rusa și germana. Deputații socialiști Oleg Lipskii, Grigore Novac, Marina Radvan și deputata comunistă Inna Șupac s-au declarat vorbitori de limbă moldovenească.

Parlamentul R. Moldova este instituțía care reprezintă una dintre cele patru puteri ale statului – puterea legislativă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Alin

    Oricum nu au fost alesi in depdndenta de CV-uri ))) Cetatenii i-au ales din alte considerente, dar mai precis au ales doar culoarea politica si mai departe lista a fost facuta de liderii de partide..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *