Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (Foto) R. Moldova marchează Ziua…

(Foto) R. Moldova marchează Ziua Armatei Naționale. „Armata Națională continuă să fie Cenușăreasa statului”

Astăzi, 3 septembrie, R. Moldova marchează Ziua Armatei Naționale. Au trecut deja 26 de ani de la formarea Armatei Naţionale. În acest sens, viceministrul Apărării, Corpul de comandă al Armatei Naţionale, militarii şi angajaţii civili din garnizoana Chişinău au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.

„Ziua Armatei Naţionale este sărbătoarea profesională a tuturor celor care din 1991 şi până în prezent, au depus un jurământ de credinţă Patriei şi şi-au îndeplinit datoria cu onestitate, profesionalism şi devotament. Să ne amintim de militarii care au căzut la datorie, luptând cu arma în mână pentru apărarea ţării noastre, să ne amintim de cei care au venit acasă şi au pus umărul la formarea armatei, să ne amintim de cei, care pe parcursul acestor 26 de ani au reprezentat R. Moldova onorabil în misiuni de menţinere a păcii, în şcoli de elită şi la exerciţii multinaţionale…
Astăzi suntem în drept să afirmăm că dumneavoastră sunteţi forţa pe care fiecare cetăţean al R. Moldova poate conta. Aţi demonstrat că puteţi defila cu demnitate la paradele militare de la Chişinău, Kiev, Bucureşti, Sofia şi Paris, şi în acelaşi timp, puteţi lupta cu intemperiile naturii, punând în prim plan siguranţa cetăţenilor, aşa cum a fost în această primăvară… Sunt conştient că meritaţi mai mult. Meritaţi să vă oferim condiţii mai bune de instruire, de activitate, meritaţi să vă oferim şansa de a participa alături de militarii altor ţări, la exerciţii internaţionale, acolo unde se obţine cea mai bună experienţă necesară în misiuni externe. Şi sper din tot sufletul ca aceste dorinţe să se realizeze, pentru că aşa e bine şi aşa e corect”, a declarat Gheorghe Galbura, viceministrul Apărării.

Cu un mesaj de felicitare a venit și Igor Dodon, șeful statului: „Felicitări tuturor militarilor cu prilejul Zilei Armatei!
Ziua Armatei Naționale este ziua în care celebrăm patriotismul, iar încrederea pe care o au cetățenii R. Moldova în Armată demonstrează că aceasta este purtătoare de valori naționale și că populația prețuiește standardele morale și profesionalismul celor care sunt angajați atât în asigurarea apărării țării, cât și la executarea unor misiuni umanitare.
Apreciez înalt buna organizare și capacitatea de a reacționa cu promptitudine de care a dat dovadă efectivul Armatei Naționale acționând în sprijinul autorităților locale la lichidarea consecințelor calamităților naturale din primăvara anului curent. Sunt convins că prin efortul fiecărui militar, Armata Națională va contribui și pe viitor la întărirea statalității R. Moldova și la educarea tinerilor în spiritul demnității patriotice, iar sărbătorirea acestei zile va fi mereu o confirmare a suveranității statului nostru”, a scris Igor Dodon, pe o rețea de socializare.

A felicitta militarii Armatei Naționale și ex-ministrul Apărării Anatol Șalaru.

„La 26 de ani de la înființare, Armata Națională a R. Moldova continuă să fie Cenușereasa statului, în special a bugetului. Neglijată și umilită, Armata Națională a devenit ținta unor politici de distrugere gestionate din afara țării și puse în aplicare de Igor Dodon. Izolată, cu relațiile de colaborare externă blocate de către Dodon, cu un buget minuscul, Armata Națională a R. Moldova a intrat într-un proces de degradare major. Zeci de ofițeri, subofițeri și militari angajați prin contract demisionează lunar din armată demoralizați fiind de lipsa de perspectivă și greutățile financiare. Într-un context internațional și regional inflamat, cu riscuri militare ridicate, acțiunile lui Igor Dodon și indiferența guvernului generează R. Moldova vulnerabilități ce pot fi fatale. Intențiile Rusiei de a slăbi și compromite principalul obstacol în fața șantajului militar ruso-transnistrean par a fi parte a unui nou scenariu ce poate căpăta valențe militare. Astăzi, la 26 de ani de la înființarea Armatei Naționale, transmit tuturor ofițerilor, subofițerilor și ostașilor noștri un sincer La Multi Ani! Le doresc din suflet să aibă răbdare și credință și să rămână în continuare scutul neamului nostru!”, a menționat Șalaru.

Potrivit Ministerului Apărării, circa 554 mln de lei este bugetul oferit instituției pentru anul 2017. Deşi cifra este cu aproximativ 5 milioane de lei mai mare decât bugetul instituţiei pentru anul 2016, ea reprezintă doar 0,40% din Produsul Intern Brut (PIB) al R. Moldova, fiind mai mică faţă de 2015 (0,41%) şi 2016 (0,42%). În ultimii trei ani a scăzut şi numărul exerciţiilor militare, dar şi al militarilor care au participat la ele în ţară sau peste hotarele ei. Dacă în 2015, nu mai puţin de 1504 militari ai Armatei Naţionale participau la 18 exerciţii militare, în 2016, în operaţiuni similare au fost angrenaţi 1268 de militari. Pentru 2017, MA anunţă că la 16 exerciţii militare vor participa 1151 de militari ai Armatei Naţionale.

Asta în timp ce, autoritățile regiunii transnistrene investesc sume mari pentru echiparea și modernizarea armatei din regiune. Astfel, în anul 2015, regiunea transnitreană a cheltuit circa 18 mln de euro, pe lângă ajutorul financiar oferit de Federația Rusă, pentru echiparea și dotarea armatei din regiune.

Citiți aici:

Armata Naţională: Cifre sumbre şi secrete de stat

Regiunea transnistreană sărbătorește „Ziua Republicii” cu o paradă militară