Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fost președinte al R. Moldova,…

Fost președinte al R. Moldova, cetățean al României cu acte în regulă

Fostul președinte al R. Moldova și ex-speaker al Parlamentului, Petru Lucinschi, a obținut cetățenia României. „Îi urez să fie cetățeanul unei țări unite, libere, prospere și demne”, scrie într-o postare pe Facebook primarul Sectorului 1 din București, Dan Tudorache.

„Astăzi ne-au onorat cu prezența la primărie doi foști șefi de stat: domnul Petru Lucinschi, fostul președinte al Republicii Moldova și domnul Emil Constantinescu, fostul președinte al României.
Vizita a fost prilejuită de primirea cetățeniei române, chiar în anul centenarului unirii, de către domnul Petru Lucinschi, căruia îi urez să fie cetățeanul unei țări unite, libere, prospere și demne”, scrie primarul Sectorului 1 din București.

Petru Lucinschi a fost al doilea preşedinte al R. Moldova, fiind ales în urma scrutinului prezidenţial din noiembrie/decembrie 1996. După ce și-a încheiat mandatul, s-a retras din politică.

Ulterior, a debutat literar cu volumul „Viaţa şi moartea”, iar ulterior a scos de sub tipar „Moldova şi moldovenii”, despre „momentele de cotitură când Moldova putea să-şi schimbe drumul în altă parte”.

Acum doi ani, Petru Lucinschi afirma pentru ZdG că pentru a-şi asigura existenţa şi-a vândut apartamentul din or. Moscova, iar o parte din bani i-a investit, alături de alţi doi parteneri, în firma „VVP Grup”. Acesta spunea că din 2012 până în 2016 nu a obţinut niciun ban, de aceea a trecut cu traiul într-un apartament mai mic, iar pe cel de 300 m.p., intrat în posesia familiei în 2000, îl dă în chirie. Pensia de 12 mii de lei, spunea Petru Lucinschi, nu-i acoperă cheltuielile pentru maşină, şofer, servicii, deplasări peste hotare, unde prezintă R. Moldova, dar şi pentru primirea oaspeţilor de rang înalt. Despre independenţă şi calea de viitor a ţării, Petru Lucinschi afirma în 2017, cu ocazia celor 25 de ani de independneță ai R. Moldova:

„Noi am venit pe calea aceasta a independenţei cu flori, cu cântece, cu limbă, cu alfabet, cu tradiţii… frumos, dar viaţa este mai dură. Omul trebuie să mănânce, trebuie să se îmbrace, trebuie să-şi înveţe copiii. Partea raţională este însă cea mai slabă, noi permanent aşteptăm ca cineva să ne dea: ruşii să ne dea gaz fără plată, Europa să ne dea pensii şi salarii mai mari, dacă nu, poate ne unim cu România şi românii ne-or da. Asta ne îngroapă, dar noi putem schimba. Prioritar, trebuie să ne implicăm în trei domenii: economia, educaţia şi administraţia”.

Chiril Lucinschi, fiul fostului președinte, a fost condamnat  în aprilie curent la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip semiînchis, fără dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 4 ani, pentru spălare de bani în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Chiril Lucinschi, ex-deputat PLDM, a primit și o amendă în valoare de 27.500 lei.

Foto: facebook.com/Dan-Tudorache