Filat spune ce fapte recunoaște din dosarul în care a fost condamnat și cine i-a propus grațierea

Ex-premierul Vlad Filat susține că dintre toate acuzațiile care i-au fost aduse în dosarul penal de corupere pasivă și trafic de influență, în care a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare, recunoaște doar primirea de la Ilan Șor a „mașinilor cumpărate pentru pază” și „câteva zoburi cu avionul”.

Declarațiile au fost făcute de Filat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, filmate în Penitenciarul nr. 13.

Întrebat, ce a făcut în schimbul acestor cadouri, Vlad Filat nu a avut un răspuns exact.

Pentru a primi răspuns la această întrebare, o să vă uitați peste lista celor care au circulat cu aceste zboruri, companii și o să vedeți că nu era obligatoriu să faci ceva sau să nu faci ceva. Eu cred că pentru dânsul (Ilan Șor – n.r.) era important, acum înțeleg, să fie pe lângă mine, era importantă vorba că are „o relație” cu mine”, a răspuns Vlad Filat.

Acesta a negat că ar fi fost vorba despre mită și a declarat că a acceptat bunurile, la fel, ca pe niște cadouri de ziua sa naștere.

„Este un denunț mincinos, ar fi trebuit să fie demontat în baza unei ședințe de judecată publică, nu cu ușile închise”, a replicat Filat, întrebat despre ce fel de cadouri poate fi vorba, dacă acestea valorează milioane, așa cum indica Șor în autodenunț.

Potrivit spuselor lui Filat, Ilan Șor ar fi fost pus de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, în fața unei alegeri: de a semna autodenunțul sau de merge în pușcărie.

Ilan Șor, potrivit spuselor lui Filat, este cel care ar fi făcut înregistrările audio ale discuțiile sale telefonice, publicate ulterior în presă de Renato Usatîi, dar și înregistrarea video difuzată în 2015, după reținerea sa.

Ex-premierul a declarat că este convins că-și va demonstra nevinovăția și că se bazează pe decizia CtEDO în dosarul său. Totodată, acesta a declarat că după trei ani, începe să primească de la instituțiile statului răspunsuri la solicitările, pe care le-a făcut, respectiv, a obținut unele acte care „demontează” acuzațiile de corupere pasivă, pentru care a fost condamnat la opt ani de închisoare.

Acesta afirmă că nu va accepta o soluție politică privind eliberarea sa, în cazul în care i se va face o asemenea propunere.

„Este adevărat, cu ceva timp în urmă, acum vreo trei ani, mi s-a propus grațierea din partea lui Plahotniuc, ca să demonstreze că este un om bun, mărinimos. Asta ar fi însemnat că trebuie sa-mi recunosc vina. Dar eu n-o recunosc”, a mai declarat fostul premier.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivancelgroaznic

    “a negat că ar fi fost vorba despre mită și a declarat că a acceptat bunurile, la fel, ca pe niște cadouri de ziua sa naștere.” Cadouri in masini, si la el asta nu e mita ci c eva normal, dovadA CIT DE PROSTI CREDE CA ESTE NORODU, DE NUSI DA SEAMA DE ADEVAR LA VEDERE. Iar mai trebui ani de dubala pentru false declarati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *