Explicațiile lui Ghilețchi după ce și-a dat votul pentru sistemul uninominal

Proiectul de lege privind introducerea sistemului uninominal la alegerile parlamentare  a fost votat în primă lectură de către 52 de deputați din cei 76 prezenți în sala Legislatului. Înainte de procedura votului, Valeriu Ghilețchi, președintele Grupului Popular European din Parlament, a solicitat o pauză de 10 minute pentru a discuta cu Partidul Democrat din Moldova. Ulterior, grupul și-a dat votul în susținerea inițiativei democraților.

„Pentru cei care se întreabă ce urmează, îi rog să aibă puțină răbdare. Sedința Parlamentului încă nu s-a încheiat…”, a scris Ghilețchi pe pagina sa de facebook imediat după procedura votului.

Ulterior, Valeriu Ghilețchi a ieșit într-o conferință de presă în care a declarat că cei zece deputați care fac parte din Grupul Popular European din Parlament vor vota în lectura a doua pentru introducerea votului uninominal doar dacă autorii vor ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Ghilețchi a precizat că cele două proiecte de lege votate astăzi în prima lectură, cel privind votul uninominal, cu 52 de voturi, și cel referitor la introducerea sistemului mixt, cu 74 de voturi, urmează a fi transmise Comisie juridice care va comasa inițiativele în unul singur, dar la baza acestuia va sta sistemul mixt.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Constructiv

  Acestea cel puțin au făcut ceea ce au dorit cetățenii și anume introducerea sistemului uninominal.

 2. Constructiv

  Orice deputat care reprezintă societatea trebuie sa tina cont de dorința majorității cetățenilor, de aceea este normal ca în cele din urma sa voteze sistemul uninominal

 3. Dinu

  Cu siguranta sistemul electoral actuala trebuie schimbat, asta ne arata si sondajele, si societatea civila cere asta. Personal sustin sistemul uninominal, insa inteleg ca asemenea schimbari e mai bine de le facut treptat, asa ca sistemul mixt ar fi o solutie e compromis.

 4. andrei

  nu și-au dat voturile doar cei care se tem că vor fi retrași de către cetățeni! Cei curajoși au votat!

 5. Realist

  da ce trebuia sa faca? Sa voteze impotriva la 850 000 de oameni ce sustin uninominalul? Dupa asta era sa-i sara toti in cap!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *