Eurodeputaţii solicită R. Moldova continuarea procesului de reformă

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, reunit la Strasbourg, a solicitat autorităţilor de la Chişinău să continue procesul de reformă, stabilitate și dialog în timpul anului electoral 2018, scrie euractiv.ro.

Europarlamentari și deputaţi moldoveni s-au întâlnit, miercuri și joi, la Strasbourg, cu prilejul celei de-a cincea ședință a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, şedinţa fiind prezidată de cei doi copreședinți Andi Cristea şi I, din partea Parlamentului European și Iurie Leancă din partea legislativului de la Chișinău.

Participanţii au dezbătut stadiul punerii în aplicare al reformelor asumate prin Acordul de Asociere UE-Moldova și Acordul de liber schimb, evoluțiile în anumite domenii, reforma sistemului electoral în R. Moldova, asistența macrofinanciară a UE pentru Chișinău, precum si așteptările pentru Summit-ul Parteneriatului estic de la Bruxelles, din 24 noiembrie, potrivit unui comunicat.

La finalul întâlnirii, parlamentarii moldoveni şi eurodeputaţii au adoptat un set de recomandări prin care au solicitat Republicii Moldova să rămână pe calea reformelor, să lupte împotriva corupției și să evite polarizarea societății în timpul unui an electoral cheie, în 2018.

„Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere au cerut autorităților din Moldova și instituțiilor UE să coopereze și mai intens pentru a valorifica întregul potențial al Acordului de Asociere si al celui de liber schimb, precum si plata la timp a finanțărilor europene aprobate anterior, cu respectarea elementelor de condiționalitate”, conform sursei citate.

Reforma sistemului electoral a fost una dintre cele mai sensibile chestiuni din dezbatere, deputații europeni subliniind importanța asigurării imparțialității în definirea circumscripțiilor electorale cu mandat unic și componența comisiei electorale drept cheie pentru consolidarea încrederii în relația cu UE.

„R. Moldova are nevoie de evoluție, nu de revoluție. Am adoptat un set de recomandări care reprezintă calea de urmat pe mai departe pentru a vedea Republica Moldova mai aproape de valorile UE. Parlamentul European vrea să vadă Republica Moldova reușind în demersul de apropiere de valorile democrației de tip european, dincolo de discursurile înflăcărate, de moment, ale unor familii politice europene privind suspendarea finanțării europene pentru Chișinău. Pentru a reuși sunt necesare reforme, iar pentru a implementa reforme e nevoie de stabilitate, voință politică și resurse”, a declarat europarlamentarul român Andi Cristea.

Sursa: euractiv.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. realist

  Daca nu era sa se faca reforme, nu era sa avem acum 9 ministere, nu era sa avem de 10 ori mai putine judecatorii si nu era sa fie incasari de jumate de miliard in fiecare saptamana la vama

 2. Ana

  Economia Moldovei a avut anul trecut o creștere de 4%. Moldova are deci mai mulți bani pentru pensii și salarii, dar și pentru drumuri, spitale, școli dar asta nu este destul. Oarecum, un semn ca avem sustinere din UE este deja.

 3. Paulică

  Da mai slăbiți-l pe cetățeanul Rusiei Plahotniuc cu reformele voastre de doi bani! A obosit omul de atâtea reforme! Lăsa-ți omul să-și restabilească forțele, să se bucure cu performanțele și de fetișcanele Edelweisului. Dacă până-n primăvară își reîncarcă batereile vom avea reforme, iar dacă-i veți freca bila va lăsa reformele pe mâna lui Dodon. Și atunci veți înțelege voi ce comoară este pentru Moldova pârțâșorul Plahotniuc!

  P.S. “realist” și “Ana” apar la interval de 1min și spun practic una și aceiași. Păstrați distanța colegi, măcar așa de ochii lumii!

 4. rusine

  moldova de cind so legat cu colonizatorii estia de sua si ue are doar de pierdut…cica economia a crescut cu 4 %…shii cu bredul ista….da foto rupe un magari ca leanka care o participat nemijlocit la furtul miliardului si la deposidarea statului de aeroport si alte companii profitabile shade la masa cu hotii europeni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *