Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Imaginea de milioane a…

DOC Imaginea de milioane a PDM: Cât au cheltuit democrații în șase luni și cine i-a sponsorizat

Foto: pdm.md

Partidul de la guvernare a investit peste 12 milioane de lei de la începutul anului 2018 pentru a-și promova imaginea și proiectele în presă și prin intermediul materialelor promoționale. În total însă, democrații au cheltuit în șase luni apropae 17 milioane de lei, cei mai mulți bani fiind obținuți din cotizații de partid și donații.

Potrivit Raportului financiar pentru prima jumătate de an, în bugetul PDM au intrat 11 068 835 de lei drept cotizații plătite de membrii de partid, 54 192 la număr. Alte 5,6 milioane de lei reprezintă donațiile către PDM a 1 007 persoane. Cele mai mari sume care au fost donate sunt de 40 de mii de lei și au fost virate în contul PDM de către Valeriu Boișteanu, Nicolae Cajuc, Anatolie Guțu, Svetlana Isac și Vladislav Rusu. Nume similar cu unul dintre donatorii PDM are primarul satului Tomai din raionul Leova, Valeriu Boișteanu, ales în 2015 pe listele democraților. Acesta s-a numărat printre finanțatorii PDM și în 2017, când a donat partidului 70 de mii de lei.

Informațiile despre funcțiile pe care le ocupă donatorii partidului sunt anonimizate.

Din bugetul de stat, democrații au primit în acest an 3 753 617 lei. Totodată, la început de 2018, PDM mai avea în buzunar 14 999 675 de lei, rămași din perioada precedentă de gestiune.

În total, în șase luni, democrații au cheltuit 16 723 957 de lei. Grosul acestei sume, 12 988 023 de lei, a fost investită de PDM în promovarea imaginii, în presă și prin intermediul materialelor promoționale. Informații despre companiile la care au ajuns banii pentru promovare nu se conțin în raportul publicat de Comisia Electorală Centrală.

Peste 1,6 milioane de lei au fost plătiți de PDM pentru întreținerea și chiria sediilor, 46 la număr.

Pentru remunerarea celor 25 de angajați ai partidului, au fost alocați 445 361 de lei.

Conducerea de vârf a PDM a avut mai multe deplasări peste hotare, inclusiv în SUA și Anglia, iar pentru acestea susține că a cheltuit 247 042 de lei.

Pentru întruniri și manifestații publice, susține PDM, au fost cheltuiți 626 043 de lei. În această perioadă, democrații au organizat un concert grandios cu ocazia Zilei Victoriei și Zilei Europei. Pe scena din centrul Chișinăului au urcat, inclusiv, interpreți de talie internațională.

Concerte sub egida liderului PDM au fost organizate și cu alte ocazii, în diferite localități din țară, cheltuielile pentru acestea însă nu sunt reflectate în documentele financiare ale partidului, deoarece au fost sponsorizate de Fundația de binefacere a lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, iar legislația actuală a R. Moldova nu impune politicienii să reflecte activitatea financiară a organizațiilor și fondurilor pe care le gestionează și prin intermediul cărora își promovează formațiunile politice.

Pentru telecomunicații PDM a achitat 292 de mii de lei, iar plata cotizațiilor de membru în organizațiile internaționale din care face parte PDM a costat 174 de mii de lei.

În pofida acestor cheltuieli, PDM mai are în cont 18,7 milioane de lei.

Foto: pdm.md