Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Din Parlamentul României, în…

(doc) Din Parlamentul României, în fotoliul de primar al Chișinăului. CV-ul și averea oficială a candidatului PUN

Foto: constantincodreanu.ro

Deputatul român Constantin Codreanu este candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile locale pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Candidatul PUN la șefia capitalei a fost anunțat marți, 4 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă de către președintele de onoare al formațiunii politice, ex-președintele României, Traian Băsescu. Codreanu a fost prezentat de Băsescu drept un om care din punct de vedere al moralității ar fi unul ireproșabil, care n-a fost implicat în politica din R. Moldova și care a servit ideea unionistă de tânăr. Pretendentul la funcția de primar general al Chișinăului urmează să depună la Comisia Electorală Centrală setul de documente necesar, ulterior, Consiliul electoral de circumscripţie va studia actele și se va pronunța în favoarea sau împotriva înregistrării concurentului în cursa electorală.

„Astăzi, îmi respect, în primul rând, promisiunea pe care am făcut-o în momentul în care am decis să intru în politică, și anume să fac politică activă și în R. Moldova. Am promis că nu plec și dispar la București”, și-a început discursul Constantin Codreanu, menționând că Traian Băsescu este exemplul și modelul său în politică: „Este cel mai iubit politician român în R. Moldova”.

Acesta a declarat că Chișinăul are nevoie de un plan general de reformare a tot ce înseamnă administrație locală, că bugetul municipiului nu permite să faci multe lucruri, de aceea este nevoie de abilități de negociere pentru a aduce bani în capitală. Codreanu susține că o prezentare detaliată a planului de activitate la șefia capitalei va prezenta săptămâna viitoare.

„Vorbe mai puține, fapte mai multe. Vă aștept alături de mine pe toți cei care cred într-un viitor bun al municipiului Chișinău, într-un viitor bun, aici, acasă, împreună, indiferent de etnie, naționalitate, religie și alte criterii care ne separ. Este momentul ca în anul 2018, într-un an important pentru noi, să găsim lucrurile care ne unesc și împreună să muncim pentru binele cetățenilor, pentru binele municipiului Chișinău”, a punctat Constantin Codreanu.

La rândul său, Traian Băsescu s-a arătat pregătit să împărtășească candidatului PUN experiența sa în fotoliul de primar al Bucureștiului, în cazul în care Codreanu va fi ales la șefia Chișinăului. Ex-președintele României a recunoscut că principala miză este electoratul unionist.

Băsescu a mai declarat că R. Moldova și țările baltice și-au recăpătat independența în perioade aproximativ similare, dar că în prezent, în timp ce aceste state se află în securitate și au perspectiva prosperității, R. Moldova a rămas la un nivel inferior. Motivul, potrivit ex-președintelui român, ar fi clasa politică a R. Moldova care întotdeauna ar fi mințit cetățenii.

Constantin Codreanu are 37 de ani. Din decembrie 2016, acesta ocupă fotoliul de parlamentar în Camera Deputaților a Legislativului de la Bucureși, fiind ales deputat în circumscriptia electorală pentru cetatenii români cu domiciliul în afara tarii, pe listele Partidului Mișcarea Populară.

Acesta este licențiat în Filologie Engleză și Franceză la Universitatea de Stat din Bălți „Alecu Russo”.  A făcut master interdisciplinar în Științe Sociale (științe politice, istorie, sociologie și antropologie) la Agenția Universitară Francofonă, Școala Doctorală, în colaborare cu Universitatea din București.

Primul său loc de muncă a fost cel de traducător la Agenția de știri „DECA-Press” din Bălți, ulterior a fost angajat pe poziția de vicepreședinte la Asociația Obștească „Ozon”, iar între 2004-2005 a activat drept traducător și asistent administrativ la Misiunea OSCE în R. Moldova. În 2005 a luat primul job la București, cel de coordonator la „Romanian Insurance Agency”, acolo unde a activat până în 2006. Un an mai târziu a devenit redactor în departamentul politic al Ziarului Financiar din București. Între 2012-2014, a fost trainer pentru organizații de studenți și de tineret, atât în R. Moldova, cât și în România. A ocupat ulterior poziția de traducător/analist la Eastern Partnership Territorial Cooperation din Kiev, Ucraina. În mai 2015 a fost ales președinte al Blocului Unității Naționale din Chișinău, poziție pe care o ocupă până în prezent. Între ianuarie 2016-ianuarie 2017 a fost coordonator de proiect la Casa de Producție UNIREA TV.

Vedeți AICI CV-ul lui Constantin Codreanu, publicat pe pagina web a Parlamentului României

În ultima declarație de avere depusă de Codreanu din fotoliul de deputat al României, cea pentru 2017, acesta susține că nu are nicio proprietate decât casa din comuna Bilibicenii Vechi pe care a moștenit-o în 2014.

În același act, Codreanu susține că a fost remunerat de Parlamentul României cu 94 745 de lei românești. Candidatul PUN deține nouă conturi bancare pe care are 145 000 de lei românești, 20 025 de dolari SUA, 1 055 de euro, 4 829 lei moldovenești și 560 de lire sterline.

Foto: constantincodreanu.ro